S blev valets stora förlorare

"Det känns oerhört tungt", sammanfattade Socialdemokraternas Ulrika Jeansson efter ett valresultat där SD gick framåt nästan lika mycket som S backade.

10 september 2018 01:23

– Vi ser tydligt till vilket parti de personer som inte röstat på oss längre har gått. Det känns oerhört tungt, upprepade Ulrika Jeansson.

Socialdemokraterna är fortfarande det klart största partiet i kommunvalet i Finspång. Men S minskar från 43,6 procent i förra valet till 36,3 procent. En minskning med 7,7 procentenheter. Samtidigt ökar Sverigedemokraterna med 7 procentenheter och blir näst största parti i kommunfullmäktige med 16,8 procent. 0,1 procent mer än Moderaterna, vilket endast var sex rösters skillnad.

För Socialdemokraterna kan det vara det sämsta kommunvalet i Finspång någonsin.

– Jag kan inte det. Men så kan det mycket väl vara, sa Ulrika Jeansson med en suck.

Under lång tid har S samarbetat med Vänsterpartiet och Miljöpartiet och styrt Finspångs kommun politiskt. Nu är läget mer oklart än vad Jeansson trodde det skulle bli innan valdagen. Ett av samarbetspartierna, Miljöpartiet, minskar från två mandat till ett i kommunfullmäktige och blir minsta parti i den församlingen.

– Visst kan vi fortsätta samarbeta med MP, men att de ska ha en tung post som de har haft nu känns inte rätt när de är så små.

Med de traditionella blocken gör valresultatet att Sverigedemokraterna blir vågmästare i kommunfullmäktige.

– Jag hade förstått att det som händer på riksplanet också skulle spilla över på kommunvalet. Men inte så här hårt, det trodde jag inte. Nu måste vi försöka skapa samarbeten med partier i Alliansen och det tror jag kommer att gå, förklarade Jeansson.

Tänker du på några speciella partier?

– Det är ju Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna det handlar om. Jag hoppas att alla eller några av de partierna är villiga att samregera. Att förhandla med Sverigedemokraterna är inget alternativ. Arbetet med att få till ett brett samarbete börjar redan nu i veckan.

Känns valresultatet som ett misslyckande?

– Vi har gjort allt vi kan för att förklara vår politik. Men det handlar säkert om ett missnöje och då väljer en del Sverigedemokraterna. Man ska heller inte glömma att Socialdemokraterna fortfarande är starkare i Finspång än på riksnivå, sa Ulrika Jeansson och lämnade valvakan i Ekmanska skolan med tunga steg.

Valprognos Finspång

Valdeltagande: 84,2 procent (14 342 personer röstade i valet).

Så här fördelas väljarnas röster och kommunfullmäktiges 45 mandat när 17 av 17 distrikt räknats:

S: 36,3 procent (17 mandat)

SD: 16,8 procent (8 mandat)

M: 16,7 procent (8 mandat)

V: 8,6 procent (4 mandat)

C: 7,6 procent (3 mandat)

KD: 5,2 procent (2 mandat)

L: 5 procent (2 mandat)

MP: 3,2 procent (1 mandat)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip

Ämnen du kan följa