Rätten: Han ville inte stjäla varorna

Familjen var hungrig och saknade pengar. I mataffären plockade de på sig varor de inte kunde betala för, men frias nu från stöld.

Familjen var hungrig, men saknade pengar och plockade därför på sig matvaror de inte kunde betala för.

Familjen var hungrig, men saknade pengar och plockade därför på sig matvaror de inte kunde betala för.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finspångs kommun2019-10-24 05:00

Familjen hade fått avslag på sin asylansökan och blev då också av med sin dagersättning från Migrationsverket. De har uppgett att de saknade både pengar och mat och att de var hungriga. De fick då tipset från en vän om att gå till en matbutik, plocka ned varor i kundvagnen och klippa hål på varuförpackningarna med en sax. 

Vännen sa att de då skulle få behålla varorna eftersom de inte skulle gå att sälja längre och dessutom skulle polisen få reda på det inträffade och få Migrationsverket att återuppta utbetalningen av deras dagersättning. 

De kände sig desperata och gjorde därför som vännen sagt. Men när de lagt upp alla varorna på rullbandet, tagit emot dem och packat ned dem i kassar bad kassörskan om att få betalt. De uppgav de att de inte hade några pengar och att de skulle vänta tills polisen kom, vilket de också gjorde. Kassörskan har uppgett att de varken försökte ta varorna eller smita från platsen.

Mannen i familjen åtalades efter händelsen för stöld, men frias av tingsrätten eftersom han aldrig försökte lämna butiken med varorna, utan väntade kvar vid kassadisken till dess butikschef, väktare och polis kom till platsen.

Han döms heller inte för försök till stöld, då det aldrig funnits något uppsåt att fullborda brottet. Han frias alltså helt.

Däremot gick de varor, vars förpackningar hade klippts sönder, inte längre att sälja. Därför ska familjen betala skadestånd till affären på 1047 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!