"Mycket handlar om att väcka tankar"

Det är dåligt tryck på kommunens energi- och klimatrådgivning. "Det finns så oerhört mycket att göra för att spara energi", säger Maria Fagerberg.

Maria Fagerberg är kommunens energi- och klimatrådgivare. Hon vill ha mer att göra.

– Jag arbetar 50 procent som energi- och klimatrådgivare och 50 procent som miljöinspektör. Kommunen har haft ett glapp på 1,5 år, då våra invånare varit hänvisade till Norrköping. Men sedan i höstas finns jag på plats i Finspång för att hjälpa till, säger Maria.

Det finns olika sätt att nå kommunen energi- och klimatrådgivare. Men trycket har inte varit stort.

– Nej, jag önskar att det skulle ringa oftare. När vi har evenemang så kommer det ändå lite folk och har blandade frågeställningar. Intresset finns, men jag tror inte riktigt att vetskapen om den här tjänsten finns.

Vad kan du då hjälpa till med?

– Det är rådgivning inom energi- och klimatsmarthet. Att spara energi i sitt hem och hjälpa organisationer och föreningar samt även företag. Föreningar är oftast pressade ekonomiskt och då är det onödigt att lägga extra pengar på energi. Det kostar ingenting att höra av sig och det gör inte mina besök heller. Oftast hittar jag något som det går att spara energi på. Mycket av mitt jobb handlar om att väcka tankar och det finns oerhört mycket att göra för att spara energi.

Just nu får Maria en hel del frågor om solceller.

– Solceller ligger verkligen i tiden och är ett bra alternativ. Vi anordnar en solsafari i maj, där man kan följa med och prata med personer som installerat solceller.

Har du några andra bra tips för att spara på elräkningen?

– Det finns väldigt mycket att göra i sitt hem. Till exempel kolla så att fönster och dörrar är täta och kanske komplettera med tätningslister. Där har jag en värmekamera som på ett bra sätt ser om det är otätt. Att ha lock på när man kokar upp vatten. Att sänka rumstemperaturen en grad gör mycket. Flytta möbler som står framför element så att värmen sprids enklare. Skaffa snålspolande munstycken till duschen. Att tilläggsisolera sin vind kan vara riktigt lönsamt. Full disk- och tvättmaskin och låg temperatur ger lägre energiförbrukning. Apparater i stand-by-läge använder el i onödan. Detta gäller tv, dator, batteriladdare och alla apparater med fjärrkontroll. Använd en grenkontakt med strömbrytare som du stänger av när apparaterna inte används.

Hur ska du göra för att nå fler invånare och företagare?

– Vi kommer satsa mer på marknadsföring i olika kanaler och också ordna fler träffar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa