Mycket återbruk på årets höstrusk

Runt om i Rejmyretrakterna öppnas ateljéer och lokaler upp. Tionde upplagan av Konst i höstrusk bjuder på en stor variation av konst och hantverk.

30 oktober 2015 08:30

Nyfikna besökare åker runt mellan Lämmetorp, Ribbestorp, Rejmyre och Kalbo. Här visas ett rikt utbud under konstrundan. I Lämmetorp 101 visar Monica Andersson och Sofie Palmér sina verk. Monica, som sedan 40 år driver en syateljé i Norrköping, gör produkter av fårskinn och återanvända kläder. Förskolelärare Sofie, som även har skapande kurser för barn, tillverkar smycken och dekorationer gjorda av konservburkar och taggtråd.

– Det ligger mycket i tiden med hållbar utveckling. Jag gillar att ta tillvara och utmanas av att se vad man kan göra nytt av det man normalt kastar bort, säger Sofie.

Vid turistbyrån i Rejmyre ställer Marie Åkerlund ut målningar tillsammans med Fredrik Sundqvists foton från festivaler. Bilderna visar bland annat Melody Club, Saxon och Skid Row. Just Skid Row är hans personliga favorit då han följt dem sedan han var liten.

– Jag har foto som hobby, det är otroligt roligt. Jag har också ett stort musikintresse och det är roligt att ta tillvara på de två intressena, säger han.

I Kalbo finns en rad utställare. Åsa Larssons visar akvareller och bruksföremål i textil i Galleri Skatan. Sedan åtta år tillbaka deltar hon i en grupp som målar tillsammans. Här hänger också måleri av Nisse Sandström och Eva Wittek och textil av Kerstin Hedman. I missionshuset ställer Anders Erkman ut fotografier. Sissi Westerberg, som gått Konstfack och undervisat vid Rhode Island School of design, ställer ut skulpturer och foton. Hon har även varit engagerad i Rejmyre Art Lab, men ställer ut under konstrundan för första gången.

– Skulpturerna har ofta koppling till smycken, objekt i relation till kroppen. Jag är intresserad av idén om utsmyckande. Det handlar om skönhet och attraktion, vad det är för former vi attraheras av, säger hon.

I fotografierna använder hon sig själv och skulpturerna. Frågor väcks och skapar en tvetydighet mellan vad som kan vara vackert och vad som kan vara frånstötande.

Även i Rippestorp finns skulptur, måleri och textil att se. Ann-Kristin Rosling åker runt med sin man till de olika platserna på konstrundan.

– Vi såg en annons i tidningen. Det skulle vara höstrusk, men det här är en fin dag. Vi har varit vid glasbruket, fikat gott och sedan tittat runt. Det är kul att komma ut, det är ett fint litet samhälle.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gabriella Nilsson Ringqvist