Många missar viktig rengöring

Lagkravet är borta, men dammet och smutsen består. Att villaägare fortfarande behöver göra rent sina ventilationssystem står utom allt tvivel.

16 december 2016 07:00

– Ja, det samlas otroligt mycket damm som kan orsaka allergier eller fuktskador. Men framförallt ökar brandrisken. Börjar det brinna och elden får fart i damm och fett som ligger i ventilationen då går det fort, säger ventilationsteknikern Janne Kahju från företaget Akono AB.

På torsdagsmorgonen var han hemma hos Torsten och Kerstin Strand i deras villa på Högklint. Paret köpte 50-talshuset 1972 och året efter satte Torsten själv in nuvarande ventilationssystem.

– På det sättet är han ingen vanlig kund för oss. Många har inte koll och bryr sig helt enkelt inte om det de inte ser. Eller så vet de inte eller förstår inte hur mycket damm som samlas, förklarar Janne under tiden som han kör in rengöringsverktyget i en ventil i taket i badrummet.

Snart rasar det ut oväntat mycket gammalt damm. I alla fall verkar det så för den oinvigde.

– Det här är ungefär så som det brukar se ut, det kan till och med vara mer ibland. Fukten i ett badrum gör att dammet binds och lägger sig i kanalerna och på sikt ökar risken för mögelbildning. I vanliga fall säkerställer jag med ett dammskydd så att inte dammet far omkring, men det blir ju inte så bildmässigt, säger Janne innan han drar ett svep med dammsugaren på det numera smutsiga golvet.

Fram till 2004 var det lagkrav på att rengöra imkanalerna på villor, något som sköttes av den kommunalt upphandlade sotaren.

– Själv visste jag om att ansvaret är mitt. Jag hade tänkt göra det själv, men det blev liksom aldrig av. När de ringde och frågade mig så bestämde jag mig för att det var dags, berättar Torsten Strand.

I en normalstor villa kan Janne Kahju och hans medarbetare samla ihop flera sopsäckar med diverse saker som fågelbon, damm och kvistar med mera ur imkanalerna samt många sopsäckar av damm och smuts i frånluftsventilationen.

– En gång hittade vi en sådan här som dessutom legat där i flera år, säger Janne och visar upp en bild på en död skata.

Han fortsätter rengöringsprocessen i de rum där det finns ventiler, hela jobbet är över på en dryg timme och kostar ett par tusenlappar.

– Det känns som väl använda pengar, konstaterar Torsten Strand och ser märkbart nöjd ut.

Ett bra tips för att minska ansamlingen av damm, smuts och fett är att rengöra filtret i köksfläkten regelbundet.

– Det finns till och med yngre köpare av hus som inte har en aning om att det finns ett filter i köksfläkten, berättar Janne Kahju med bekymrad min.

Enligt företaget Akono AB bör köksfläkt och imkanaler rengöras vartannat till vart tredje år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip