Under lördagen vräkte regnet ner under förmiddagen. Den årliga maran var tvungen att flytta fram ett dygn. Men som tur var hann ordet om framflyttningen spridas fort mellan deltagarna.

– Det var en del som kom igår också, men inte så många. Men det var intressant att beskedet spreds så snabbt, säger Göran Hellqvist, ordförande på Kalbo badhusförening. De har arrangerat Bränntorpsmaran i 34 år, men i år gör de det för sista gången. Men de hoppas fortfarande att någon annan ska plocka upp stafettpinnen och föra sommartraditionen vidare.

– Det är inte säkert att det är sista ännu. En del ungdomar kommer tillbaka varje år, så återväxten ser rätt så bra ut, säger Christer Östby, som varit med vid samtliga Bränntorpsmaror.

Artikelbild

| Redo. I mitten syns en av vinnarna Tindra Cederborg med vita hörlurar.

Pengarna som samlas in genom maran används till att måla om bastun och sätta upp ny panel i badhusföreningen.

– Det är ett ideellt arbete, så det är ingen lysande affär. Vi har fått alla priser skänkta till oss och alla deltagare får pris, så har det alltid varit, skrattar Göran Hellqvist, och pekar på ett fullt av leksaker och husgeråd. Han menar att det inte är tidtagning och tävling som är det viktigaste med Bränntorpsmaran.

– Det viktigaste är att folk rör på sig och att vi har gemenskap i området häromkring. Man träffar alla möjliga här på maran. En del bor här under sommaren och vissa bor här permanent, som jag till exempel, berättar Göran Hellqvist.

Barn och ungdomar sprang en tre kilometer lång bana, medan deltagare över 16 år sprang en sexkilometers slinga. Först i mål av samtliga var 15-årige Dennis Johansson, från Ekerö. Han löpte sitt sista år i ungdomsklassen och avverkade de tre kilometerna på 13.52 minuter.

Artikelbild

| Målgång. Dennis Johansson från Ekerö var först i mål av samtliga.

– Jag har vunnit några gånger nu, så det känns skönt. Jag har sprungit här tillsammans med mina yngre bröder Pontus och Rasmus här sedan flera år tillbaka. Vi har sommarstuga här. Jag hoppas verkligen att någon kommer att arrangera Bränntorpsmaran nästa år också, säger en andfådd men glad Dennis Johansson, som sprang ett kort varv extra för att hjälpa och pusha sin yngste lillebror Pontus i mål.

Av flickorna var tolvåriga hemmalöparen Tindra Cederborg först över mållinjen.

Artikelbild

| Vulkanen. Göran Hellqvist, i cowboyhatt, tog inspiriation från den isländska hejarklacken från fotbolls-EM när han värmde upp startfältet.

– Det kändes jobbigt att springa idag, men det var skönt väder. Igår regnade så vi åkte inte hit då, men jag är nöjd med min löpning i dag, säger Tindra Cederborg, som sprang i mål på tiden 18.08.