Lokal konstnär till Art Expo

Det går bra för Marie Åkerlund, konstnären från Lotorp. Så bra att hon ska ställa ut på världens största konstutställning, Art Expo i New York.

2 februari 2015 14:55

– Att bara vara där och få se all konst ska bli helt fantastiskt. Det senaste året har varit ett riktigt äventyr, säger Marie som flyger till USA och New York den 20 april.

Det börjar bli en vana. I november 2014 ställde hon ut några av sina tavlor på Agora Gallery på Manhattan. En succé som gjorde att Gallery International Masters från Santa Barbara hörde av sig och bjöd in Marie till Art Expo, världens största och kanske viktigaste konstutställning 23 – 26 april.

– Till Art Expo tar jag med mig en tavla av större modell. Den är precis färdigmålad, berättar Marie.

Motivet är mer åt det fotorealistiska hållet, alstret ("Thoughts"), med den funderande flickan är fortfarande målad i akryl. Men, det är inte lika mycket mystik och inga änglar, som annars är givna inslag i Maries konst.

– Ha, ha. Nej, jag måste utveckla mig. Det ska bli spännande att se hur min nya stil tas emot. Jag ser det som att jag utvecklas som person och då vill jag komma med något nytt, förklarar hon.

Räknar du med att tavlan blir såld i USA?

– Det vet jag inte. Men den här gången har jag tagit i lite mer när det gäller priset. I USA är det en helt annan prisbild på konst än i Sverige.

På Art Expo, som hålls vid Pier 94 intill Hudson River i New York, samlas hundratals konstnärer, med potentiella köpare och gallerister från hela världen. Marie är som vanligt inte speciellt orolig för själva utställningen.

– Nej, det är flygresorna jag är rädd för. Usch, men nu är biljetterna bokade så det finns ingen återvändo.

Ytterligare en nyhet är att Marie är bokad till en annan utställning i Las Vegas i slutet av året. Till den utställningen ska också en jurybedömd bok vara utgiven, där hennes senaste alster ska finnas med. Boken distribueras till gallerister, museer och konstsamlare.

– Det ska också bli jättekul. Min tanke med det här året var annars att ta igen mig lite och måla "ifatt", men så verkar det inte bli, berättar Marie som tackat nej till en utställning i Italien.

– Ja, det går inte. Jag har en utställning i Bromölla i mars och att få in Italien i samma månad fungerar helt enkelt inte. Självklart är det roligt med all uppståndelse och allt jag får möjlighet att vara med om tack vare målandet. Men jag behöver tid för att måla också, säger Marie Åkerlund innan hon fortsätter med det hon helst av allt vill göra just nu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip