Knivman åtalad för misshandel och hot

46-åringen som misstänks för en knivskärning och för att ha misshandlat en vårdare i häktet åtalades på onsdagen. Han åtalas för grov misshandel och våld och hot mot tjänsteman.

11 januari 2012 12:45

46-åringen, som har en lång rad domar bakom sig och är ökänd i Finspång, åtalas för en knivskärning vid Lasarettsvägen vid 18-tiden den 30 november förra året.

Brottsoffret, en 38-årig man, känner den åtalade sedan tidigare och var på väg till en affär när han stötte på 46-åringen. Det blev då en diskussion om pengar som 46-åringen ansåg sig ha att fodra.

När 38-åringen gick från platsen ska han ha sett den andre plocka upp ett föremål från marken och närma sig hotfullt. När 46-åringen gjorde ett utfall lyfte den angripne på benet för att skydda sig. Han fick då ett knivstick i underbenet, segnade ner och blev kraftigt blödande sittande på marken. Mannen såg att 46-åringen höll i ett knivhandtag, på marken låg ett avbrutet knivblad.

Knivstick i benet
38-åring fick föras till Vrinnevisjukhuset för vård. Han hade ett knivstick på vardera sidan av benet, en rättsläkare bedömer att det troligen rör sig om ett knivhugg som gått genom hela benet. Mannen bedöms inte få några framtida men av skadan.

46-åringen lämnade platsen på cykel och greps dagen därpå. Han har i förhör nekat till brott och i övrigt vägrat yttra sig.

Den 27 december satt 46-åringen i häktet på Stockholmsvägen i väntan på åtal för knivdådet. Han hade under tiden i häktet gjort sig känd som en mycket krävande person som ofta ringde på personalen i olika ärenden. Det hade därför, i samförstånd mellan 46-åringen och personalen, gjorts upp en dagordning om under vilka tider han kunde träna, ta en promenad i rastgården och så vidare.

Överlämnade brev
Det fanns också tid avsatt för möte med personal klockan 14.00 varje dag. Vid mötet kunde han också överlämna skrivelser som skulle vidarebefordras.

På förmiddagen den aktuella dagen insisterade 46-åringen på att genast överlämna ett brev adresserat till Justitieombudsmannen.

Vägrar förhör
Vakthavande befäl på häktet bad honom att lugna ner sig och lämna över brevet vid den överenskomna tidpunkten. Det skulle ju ändå inte hamna i postgången innan dess. 46-åringen ska då ha "studsat upp" från sin säng, sagt "jag ska ta dig din jävel" och slagit till vårdaren över munnen med knuten näve.

46-åringen har vägrat att medverka i några förhör om den händelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingemar Norgren