Klockrent yrkesval för Per

22 år gammal köpte han sin första butik. Sedan dess har urmakare Per Lager varit branschen trogen. Möt egenföretagaren som är första kandidaten ut till Årets Finspångare.

15 november 2017 07:00

– Lite oväntat men så klart väldigt roligt att bli uppskattad! Det är Per Lagers första kommentar, när han får veta att han är en av de fem kandidaterna till utmärkelsen Årets Finspångare.

För de flesta Finspångsbor är Per Lager väl igenkänd. Även om han inte är uppvuxen på orten. Rötterna har han i Vreta kloster, där han växte upp på en lantgård.

– Men pappa tyckte att jag och min bror skulle lära oss andra yrken och möjligen ha lantbruket som reserv. Och eftersom jag alltid varit intresserad av finmekanik, så fastnade jag för urmakeri. Utbildningen fanns dessutom i närheten, i Borensberg, berättar han.

När den väl var avklarad blev det flytt till Karlstad för jobb. Men det fanns en hemlängtan och när Per Lager fick veta att en butik i Finspång var till salu, bestämde han sig för att slå till.

– Då var jag 22 år, butiken låg på Brinells väg. Huset revs för några månader sedan, det känns faktiskt lite vemodigt, säger han och visar ett inramat foto av huset som sitter i en monter i butiken. Här finns även den första annonsen inramad.

- På den tiden var det bara klockor jag sålde. Men 1983 blev en fotoaffär till salu och då bestämde jag mig för att kombinera båda branscherna, säger han.

Tio år senare, flyttade verksamheten in i de nuvarande lokalerna på Kalkugnsvägen. Sedan dess har sortimentet ändrats en del och utökats. Allt beroende på efterfrågan.

– När mobilerna kom var det ju inte lika viktigt att han en klocka längre. Men nu har ändå trenden vänt. Klockan har blivit en populär assessoar, konstaterar han.

Däremot har försäljningen av kameror minskat. Även här är det mobiltelefonen som tagit dess plats.

Som företagare på en mindre ort, handlar det då om att känna av vad som efterfrågas och täcka upp behovet av det. Resultatet för Per Lager blev en satsning även på smycken.

Men det gedigna hantverket som urmakare finns ändå kvar. Per Lager visar platsen där han sitter och reparerar urverk.

– Jag passar på när jag inte har några kunder i butiken, säger han.

Ja, för det är ett tufft jobb att vara egenföretagare. Semester och ledighet måste planeras in de tider på året när handeln ligger lite på sparlåga. Jul- och nyårsveckan kan han glömma.

– Men jag tycker inte synd om mig. Jag har själv valt det här och trivs med det. Jag har inte heller satt något slutdatum för när jag lägger av, säger han.

Per Lager

Ålder: 63 år

Familj: Fru, två barn och två barnbarn

Bor: På Nyhem i Finspång

Intressen: Idrott överlag, spelar golf

Det bästa med Finspång: Närheten, igenkännande, jag känner många och många känner igen mig. Och så naturen.

Varför tror du att du nominerades: Kanske för att jag alltid försöker serva kunderna med de problem de har. Jag tror de uppskattar den personliga kontakten.

Bra att veta: Omröstningen öppnar den 1 december. Priset delas ut under Seniorgalan i Kulturhuset den 30 januari 2018.

ÅRETS FINSPÅNGARE/KANDIDAT 1

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ramstedt