Klart: Här byggs den nya skateparken

Ända sedan ladan i Vibjörnsparken jämnades med marken har skateboardåkarna längtat efter en plats att hålla till på. Och nu är det klart. Våren 2019 ska en helt ny skate- och kickbikeanläggning stå klar.

17 augusti 2018 22:00

– Det känns jättebra att vi nu äntligen kommer igång. Det här har varit en rätt långdragen historia, som egentligen började 2012 när frågan om en skateboardanläggning kom upp första gången. Det blev en lösning med ladan i Vibjörnsparken men den var så dålig så vi tvingades bränna ner den till slut, säger kommunalrådet Ulrika Jeanson (S).

2016 blev frågan återigen aktuell och beslut togs om att avsätta max sju miljoner kronor till en anläggning.

– Och nu har vi landat i att den ska ligga här, på Grosvadsområdet, en naturlig plats med Arena Grosvad på andra sidan. Det blir både en skate- och kickbikeanläggning. Vi väljer att dela på det, bland annat på grund av skaderisken, fyller fritidsutvecklare Kirsi Aronsson i.

Hon pekar på grönområdet närmast ut mot vägen och cykelbanan, där skateboardparken ska placeras, medan kickbikeåkarna får hålla till på området innanför, närmare Mollevallen. Här kommer också belsyning att sättas upp. Idag är det yta som näst intill är igenväxt, men en rensning har påbörjats.

Anders Svensson, kommunens mark- och exploatering, har siffrorna för området som snart ska förvandlas till en ny mötesplats:

– Det blir 1000 kvadratmeter för skateboardparken och 500 för kickbikeåkarna. Vi kommer att ta hjälp av ett företag som är expert på att bygga den här typen av anläggning och nästa vecka har vi vårt första möte säger han.

Men för att få ut det bästa av satsningen har kommunen också tagit hjälp av en riktig skateboardentusiast, Robert Fröbom, och hans skatekompisar.

– Vi har haft en väldigt bra dialog med kommunen, de har lyssnat på oss, berömmer han.

Han tycker det är jättebra att den här typen av anläggning byggs.

– Vi åker ju runt till andra platser, nu kommer folk hit till Finspång stället. Och finns det en sådan här anläggning kommer skate- och kickbikeåkandet bli ännu större, konstaterar han.

Någon som Ulrika Jeansson också välkomnar,

– Ja, det här är en aktvitet som är öppen och tillgänglig för alla och inte föreningsbunden. Hit kan hela familjen komma. Samtidigt lyfter vi hela det här området.

Under våren 2019 ska anläggningen stå klar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ramstedt