Janne Karlsson Årets företagare

Janne Karlsson med JK skog och maskingrävning AB tilldelades på lördagskvällen det ärofyllda priset Årets företagare.

9 april 2016 20:30

– Det känns stort. Jag är hedrad över att få det här priset, berättade Janne Karlsson, från Igelfors efter att ha fått blommor och diplom av Per-Erik Störe och Mikael Sääf från intresseföreningen Företagarna i Finspång.

Janne såg uppriktigt förvånad ut när hans namn och företag ropades ut som vinnare från scenen.

– Ha, ha. Ja, jag trodde att vi skulle ut och äta på restaurang. Jag blev grundlurad. Min filosofi har alltid varit att arbeta i det tysta, jag är inte mycket för uppmärksamhet.

Han startade sin enskilda firma 1983, där han fortfarande driver en gård med mycket skog. 1996 bildades aktiebolaget med idag 13 anställda som har uppdrag både i Östergötland och Södermanland.

– Vi sköter klippningen av vägkanterna längs med E4:an från Norrköping till Linköping plus många andra vägar. Totalt handlar det om 134 mil väg som vi har hand om. Vi anlägger också nya vägar och sköter snöröjning och saltning på vintern, bland mycket annat, sa Janne.

Totalt består vagnsparken idag av sex lastbilar, sex grävmaskiner, två väghyvlar, två hjullastare och två traktorer. Lägg till att han sedan 1998 driver en egen bergtäkt norr om Igelfors. Dessutom har han under många år drivit den lokala lanthandeln.

– Ja, men lanthandeln har jag överlåtit till andra aktörer. Jag har också tagit in två delägare, Fredrik Ohlsson och Markus Asplind, i företaget för att säkra framtiden. Jag är trots allt 55 år, konstaterade Janne med ett leende.

Kvällen i Kulturhuset inleddes med att Jonas Colting föreläste om vikten av att träna och att äta rätt. Ett populärt inslag som drog ned många igenkännande skratt.

– Livsstil, lycka, långsiktighet och livskvalité. Det finns ingen "quickfix" om du vill ha ett bra och hälsosamt liv, berättade Jonas.

Något som företagarna på plats säkert också kan skriva under på när det gäller deras dagliga arbete.

Juryns motivering: "Redan som 22-åring startade Janne sitt företag1983, då som enskild firma". "Han har sedan dess visat prov på stor vilja och entreprenörskap". "Detta resulterade i att han 1996 bildade sitt aktiebolag och har utvecklat det till att idag ha 13 anställda i företaget, egen maskinpark samt egen bergtäkt". "Janne är med sitt entreprenadföretag en frontfigur i vår kommuns norra delar". "Hans företag är en del av bygdens infrastruktur, bland annat genom att skapa arbetstillfällen utanför tätorten". "Janne är en företagare med stort engagemang och hjärta för bygden".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip