– Jag håller på med ett ep-projekt, där jag kommer att släppa låtar kontinuerligt under våren. Det här är första låten från den ep:n, säger Amanda som är född och uppvuxen i Finspång.

27-åriga Amanda har själv skrivit texten till "Sober", som handlar om en mörkare period i hennes liv.

– Den handlar om psykisk ohälsa. Jag skrev den för ett år sedan, när jag var på botten och desperat sökte hjälp. Att jag mådde dåligt då, berodde på hur jag levde mitt liv några år innan när jag bodde i Norrköping.

Artikelbild

| Amanda siktar på att kunna livnära sig som låtskrivare och sångerska i framtiden.

Vad var det som hände?

– Jag levde ett destruktivt liv med mycket festande, dåliga relationer och ätstörningar. Det hände mycket saker och jag försökte hela tiden hitta nya sätt att komma bort ifrån hur jag egentligen mådde, berättar Amanda öppenhjärtligt.

Musiken och skrivandet hjälpte henne att må bättre igen.

– Att hitta tillbaka till musiken var livsviktigt för mig. Jag skriver texten till alla mina låtar själv. Jag har också lärt mig producera en del och kan spela in mina idéer.

Hur mår du nu?

– Jag mår bra och har kontroll på livet. En skön känsla jämfört med hur det var när jag mådde som sämst.

Till vilken genre hör "Sober"?

– Jag skulle säga mörk pop med inslag av "hookiga" melodier, där det ändå någonstans finns hopp om något annat eller bättre. Mina låtar är ofta en blandning mellan hoppfullhet och ångest.

Vid sidan om att få fart på karriären sjunger hon i olika sammanhang, som dop, begravningar, bröllop och barer.

– Ja, det är roligt och extra roligt att det är många gig i Östergötland.

Sedan i höstas bor Amanda i Stockholm där hon studerar till singer/songwriter på Kulturama. En utbildning som är klar till sommaren. Drömmen är att livnära sig på sången och skrivandet.

– Det är bra att bo i Stockholm på så sätt att jag träffar många i branschen varje dag. Tanken är att skriva låtar även till andra artister. Jag har en del på lager och hoppas att någon ska nappa.

Är det Stockholm som gäller för att lyckas i musikbranschen?

– Nej, det tror jag inte. Men just nu passar det mig riktigt bra och att jag hela tiden träffar folk och kan knyta kontakter. Sedan var jag rätt trött på Norrköping i och med allting som hände. Men jag gillar verkligen Norrköping och kan mycket väl tänka mig att flytta tillbaka.

Ett singelsläpp 2019 handlar oftast inte om en fysisk skiva i en affär.

– Nej, det är Spotify som gäller till att börja med. Sedan kommer den även finnas på Itunes. Det kan också bli en musikvideo. Vi har börjat spela in lite, men vi får se hur det blir med det, säger Amanda Björkholm.