Italien ny arena för skolmusikkåren

25 elever från Finspångs skolmusikkår har under en sommarvecka deltagit i en musikresa till Italien. Det tillsammans med sex andra orkestrar från Sverige.

15 augusti 2018 09:00

– Vi brukar göra en resa vart annat år och i år åkte vi till Italien för andra gången. Det är tio år sedan sist, säger en av ledarna Johan Åhs.

Målet var Svensk Musikfestival 2018 i Lido di Jesolo, som i år gick av stapeln för 30:e gången och förmodligen den sista. Det gjorde det hela lite speciellt.

– Festivalens grundare och eldsjäl Benedetto Salvemini har under många år samlat orkestrar från Sverige i den lilla italienska orten för att en vecka visa upp en del av den svenska orkestertraditionen. Den 84-årige Benedetto drar sig nu med ålderns rätt tillbaka och just nu ser det inte att bli någon fortsättning, berättar Bertil Calderon, ordförande för musikkåren och med på resan.

Finspångs skolmusikkår framträdde vid fem tillfällen, antingen i konserter eller i parader, eller en blandning, först parad, sedan konsert. Antingen var det egna framträdanden eller tillsammans med andra grupper.

Grande Finale på Piazza Aurora blev magnifik med alla sju orkestrar samlade.

– Det var kanske 250 musikanter och vid några tillfällen spelade vi alla samma låtar, säger Johan Åhs.

Han berättar också om hur engagerad befolkningen är.

– Det är ett väldigt stort intresse och mycket folk ute på kvällarna. Det är ju vid 22-tiden vi spelade. Folk stannar till och applåderar. Det är en väldigt fin publikkultur.

Hugo Asplund, 18-årig slagverkare, håller med.

– Det var den största upplevelsen, att se alla människor som lyssnade. Så är det inte i Sverige, där kommer det inte så många. Här var det smockfullt.

Musikaliskt tyckte han paraderna var det mest givande.

– Det är roligt att gå och spela, säger han.

För Johan Åhs var ändå det mest fantastiska att se hur alla i gruppen tog hand om varandra under resan och "hängde" oavsett ålder. Den yngste i gruppen var 12 år och den äldste 21. De flesta går i Musikskolan plus några äldre som gått där tidigare. Färden till Italien skedde med buss och tog ett och ett halvt dygn.

– Vi hade nog den bästa sammanhållningen av alla, säger Hugo Asplund.

– I de andra grupperna var de så många, att de inte verkade känna varandra. Hos oss hängde alla med alla.

Italien är ju även ett upplevelseland och det var inte bara musik för de 25 ungdomarna.

– Bland annat så hann vi även med en tur till Venedig, berättar Johan Åhs.

För Hugo, som nu börjar sista året i Musikskolan, var det här fjärde resan. De tidigare har gått till Grekland, Kroatien och Österrike.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Börje Gavér

Ämnen du kan följa