I början av året fick IngMarie och Anders en chans att uppfylla drömmen om ett eget kattpensionat. De köpte tomten intill deras egen, och när kattpensionatet som de lämnat sina egna katter hos lade ned slog de slag i saken. De köpte bodarna av kattpensionatet i Örebro, monterade ned allting och fraktade materialet till Ljusfallshammar.

– Vi har totalrenoverat bodarna både in- och utvändigt. Vi har tapetserat, målat om, byggt altaner, nya burar och allt. Vi har inrett det utefter hur vi själva skulle vilja att våra katter skulle ha det om vi lämnade bort dem, berättar IngMarie och Anders.

Den stora boden har sex rum och den mindre, som de kallar sviten, har två stora rum. Rummen är större än Jordbruksverket kräver och inredda med stolar, ligghyllor, mattor och gömställen för att katterna ska trivas. Dessutom har alla rum en kattlucka som leder till en utomhusbur dit katterna kan gå när de vill.

Artikelbild

| IMA Kattpensionat. Till vänster syns sviten, och till höger den stora boden.

I somras var allt klart och IMA kattpensionat stod redo att ta emot de små gästerna.

– Under sommaren och nu över jul har det varit fullbokat, vi har fått säga nej till sex-sju katter till jul för att vi inte haft plats. Redan i september fick vi den första bokningen över jul, säger IngMarie.

Familjens kärlek till katter går inte att ta miste på när de diskuterar katterna de har och haft på besök. IngMarie, Anders och sonen Malle hjälps alla åt att ta hand om gästerna:

– Vi är där flera gånger om dagen och matar, myser och tar han om katterna. Vi går inte bara dit för att mata dem och tömma lådorna.

Artikelbild

| På besök. Märta verkar trivas på hyllan med utsikt vid föntstret.

IngMarie förklarar:

– Kattägare som lämnar sina katter här är måna om att de ska ha det bra. Katten har fått lite högre status, förr åkte man bort några dagar och ställde fram mat och tänkte att katten klarar sig. Det gör den, men de mår bra av att bli omhändertagna.

Artikelbild

| Insidan. Den stora boden har sex rum.

IngMarie berättar om vad kunderna betalar:

– Ett rum kostar 195kr per natt, plus 60 kronor per katt om man vill lämna flera katter i ett rum. Sviten har plats för fem katter och ett rum kostar 335kr per natt oavsett hur många katter man har. I priset ingår även mat och kattsand.

IngMarie och Anders har köpt en till bod som står på tomten. Till våren ska den renoveras, och när den är klar kommer den rymma ytterligare sex rum. Planen är att det inte ska bli fler rum är så - verksamheten kan inte bli för stor:

– Vi lägger ned väldigt många timmar per dag på det här, berättar Anders.

Kattpensionatet har gått väldigt bra det första halvåret, och paret berättar att de till exempel haft en katt på besök fyra gånger. De ser det som ett tecken på att ägarna är nöjda:

– Det har gått väldigt bra, över förväntan. Nu har vi skickat julkort på katterna till ägarna, sådana saker är väldigt uppskattat.