Humorshow med allvar i botten

Eric Löwenthal har en son med grav utvecklingsstörning och stora fysiska funktionshinder. Ståuppkomikerns föreställning bjuder på mycket humor med allvar i botten.

19 februari 2018 07:00

I slutet av 2014 var det premiär för föreställningen ”Fadern – I Faderns, Sonens & Försäkringskassans namn”. Då hade idén funnits i Erics huvud i många år.

– Det var min komikerkollega Jesper Odelberg som sa att jag borde göra den här showen. Han såg berättarpotentialen i det hela. Jag tyckte det var ett svårt ämne, så det fick ligga åt sidan i många år innan föreställningen blev verklighet, säger Eric Löwenthal.

Hans son är gravt utvecklingsstörd, med en del fysiska funktionshinder.

– Min son sitter i rullstol och har svårt att gå. Han är 26 år och är stor och liten på samma gång. Det betyder att man är förälder till ett älskat barn som aldrig växer upp.

Eric påpekar att förutom kampen mot Försäkringskassans stelbenthet och kommunala nedskärningar, så möts han och andra föräldrar ofta av okunskap och fördomar.

– Det är en vansinnig byråkrati, både hos Försäkringskassan och kommunen. Det är mycket krångel. Men detta är ingen bitter föreställning. Föreställningen avdramatiserar det känsliga. Det är roligt och underhållande, det tycker de flesta, även de som jobbar på Försäkringskassan, säger Eric Löwenthal.

Den 26 februari uppträder han i Kulturhuset i Finspång.

– Det är första gången den framförs i Finspång. Jag hoppas många kommer, det blir garanterat en rolig kväll.

Syftet med föreställningen är inte att berätta en snyfthistoria.

– Om man tassar på tå hela tiden, reduceras min son till att vara ett offer. Han är en människa med många bottnar, som kan ha jäkligt kul trots sin utsatthet. På så sätt är han lik oss alla. Men mina behov ses som normala, medan min sons behov ses som avvikande.

Förutom rädsla och okunskap, så är dumhet det som Eric vill ge sig på med föreställningen.

– Tyvärr är dumheten en lurigare motståndare än främmande agenter och rymdvarelser. Försök själv att lägga nacksving på en fördom. Att däremot dra ner brallorna på dumheten är både roligt och effektivt, konstaterar Eric Löwenthal.

Sedan premiären har föreställningen spelats ett 150-tal gånger i stora delar av landet, från Övertorneå i norr till Lund i söder.

”Fadern – i Faderns, Sonens & Försäkringskassans namn” blev inför Svenska Standupgalan 2015, nominerad som Årets Föreställning.

Eric Löwenthal, blev på Störd & Stoltgalan i Stockholms Stadshus 2015 prisad som Årets Stördaste Komiker.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson