Hon skriver dikter om könsidentitet

Redan som 12-åring började Jenny Husvall skriva dikter under skoltiden i Finspång. Nu heter hon Luks i efternamn och har kommit med sin första bok, diktsamlingen Parallellum.

21 juni 2018 16:00

Dikterna rör ämnen som sexualitet och könsidentitet, där stora känslor placerats i surrealistiska miljöer som ett sätt att distansera sig från tunga ämnen.

Jenny Luks föddes i Finspång 1974, flyttade efter skolan vidare till Motala för att studera på Skrivarlinjen och Journalistlinjen på Bona folkhögskola och är sedan tjugo år tillbaka bosatt i Göteborg.

Anknytningen till Finspång finns kvar. Hennes mamma bor här och Jenny besöker ofta både henne och kompisar.

Finspång finns också med i boken, framför allt skogen.

– I Finspång har man alltid skogen inpå knuten. Jag växte upp på Östermalm och hade nära till Grävlingberget. Alla skogsmiljöer i boken är hämtade från platsen kring Grävlingberget. Det är den skog jag kan, säger Jenny Luks.

Men det är inte bara glada minnen.

Jenny Luks definierar sig som ickebinär.

– Jag har alltid känt att jag inte passar in i det kön jag har, som kvinna. För några år sedan hörde jag talas om begreppet ickebinär och då insåg jag att det passar perfekt in på mig. Som ett mellanting av man och kvinna, eller både och. Jag brukar använda pronomenet hen och heter jag Jens som andranamn.

– Under barndomen kallade kompisarna mig för blandras och när jag lekte tog jag ofta pojknamn.

Andra benämningar var mer hånfulla som transa och äcklig.

– Jag var jättemycket retad i skolan och även om det blivit bättre nu kan folk på stan bli irriterad på hur jag ser ut och fråga om jag är man eller kvinna. Men det är en helt annan sak att bo i en storstad än på en liten ort. Det var en av orsakerna att jag flyttade, säger Jenny Luks.

Arbetet med den första boken var en lång process, då förlaget som skulle ge ut boken gick i konkurs precis före utgivningen. Istället kom den ut på eget förlag den 6 juni i år. Men boken var klar 2016 och sedan dess har Jenny läst ur den vi olika poesiaftnar. Kanske kan det bli en poesiafton i Finspång till hösten.

Vid sidan av författande arbetar Jenny Luks som matskribent.

– Jag skriver krogrecensioner och om vegansk mat för en tidning som heter Syre.

Men det är också fler böcker på gång.

– Jag har ett manus som jag skrev förra året, som är färdigt att skicka in. Den handlar helt om transsexualitet, men sedan är jag färdig med det ämnet. Den tredje boken kommer att ha ett helt annat tema.

– Men det tänker jag inte gå in på, säger Jenny Luks.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!