Hon får årets kulturpris

Under Konst i Höstrusk delas Finspångs kulturpris ut. I år tillfaller priset konstnären Marie Åkerlund som blir mycket överraskad.

30 oktober 2015 08:31

Under tillställningen i Rejmyres turistbyrå hade hon inga tankar om att just hon skulle tilldelas kulturpriset. Dessutom blir detta hennes första stipendium.

– Jag hade inte en aning. Jag lever i min egna lilla bubbla, säger hon och skrattar.

De senaste åren har den mångfacetterade konstnären ställt ut i bland annat USA, Österrike och Frankrike. Marie Åkerlund är från Lotorp där hon också har sin ateljé.

– Jag har ett inre driv att jag måste skapa. Jag har alltid skapat till och från som skulpturer, möbler, smycken och måleri. Jag har ingen fast genre, jag jobbar mycket efter inspiration, säger hon.

Marie Åkerlund är också mycket musik- och fotointresserad och åker runt på festivaler och plåtar. Utifrån fotografierna målar hon sedan och flera artister har beställt tavlor. Under utställningen visas porträtt på Ghost och Dregen. De andra målningarnas motiv skiftar, och som hon säger själv är hon en bred konstnär.

Priset delas ut av Stefan Carlsson (V) och Ingela Billström (MP) och motiveringen lyder: För porträtt och inspiration på en konstnärlig resa. Med verk som förmedlar estetiska värden i Finspång och i världen.

– Det betyder mycket och sätter kommunen på kartan. Hon hörs både i landet och utomlands, säger Ingela Billström.

Härnäst väntar en resa till Rom där Marie Åkerlund får ta emot ett internationellt pris för konstnärer.

– Det blir ett erkännande och då kommer de här pengarna väl till pass, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gabriella Nilsson Ringqvist