I höstas kom beskedet att det inte längre gick att pendla med direktbuss mellan Finspång och Örebro. Mellan 2011 och 2018 var det Norling Touring Busstrafik AB från Nora, som körde sträckan på uppdrag av Swebus. Men företaget upphörde med verksamheten på grund av ändrade ägarförhållanden och för få resenärer.

Lotorpsbon Pelle Åkeborg startade Pelles Buss Europapilen för snart fyra år sedan.

– Jag har haft idén om att starta upp busslinjer mot Örebro en längre tid, medger han.

Artikelbild

| Pelle Åkeborg, Morgan Johnson och Stig Oskarsson hoppas att satsningen ska lyckas.

Det som mestadels handlat om turist- och beställningsresor, idrottsresor (skjuts av klubbar som Norrköpings handbollsklubbs damer och Torstorps IF:s seniorlag), turer till och från Ullared samt resor till mässor, utökas till linjetrafik till Närke.

– Vi ska köra varje vardag, morgon och kväll. Vi kör upp till Pålsboda, där vi möter Närketrafiken från Örebro och Hallsberg. Bussarna kommer dit samtidigt, så det är bara att kliva ur en buss och in i en annan, påpekar Pelle Åkeborg.

Linjen startar 1 februari och den stannar vid alla busshållplatser mellan resecentrum i Finspång och Pålsboda.

– Jag vet att det finns personer som efterfrågar busstrafik till Närke. Det finns till exempelvis personer som arbetar på Siemens, som pendlar och med bättre förbindelser kan fler söka jobb i Finspång. Vi har även fått förfrågningar från äldre personer som vill hälsa på bekanta i Örebro.

Artikelbild

| Morgan Johnson, Stig Oskarsson och Pelle Åkeborg ger resenärer möjlighet att busspendla mellan Finspång och Närke.

Förutom Pelle Åkeborg är Morgan Johnson, bokningsansvarig, och Stig Oskarsson, busschaufför, delaktiga i projektet. Den sistnämnde körde buss mellan Finspång och Örebro, under perioden när SJ trafikerade sträckan.

– Det är bara att hålla tummarna för att det går, säger Morgan Johnson.

Artikelbild

| Morgan Johnson, bokningsansvarig, och Stig Oskarsson, busschaufför, är delaktiga i projektet.

Trion räknar med att det kan ta tid för att etablera satsningen.

– Vi räknar inte med att få det att gå ihop första månaden. Vi har varit i kontakt med både Finspångs kommun och Siemens, som ser mycket positivt på att vi gör det här, säger Pelle Åkeborg.

Han är en av tre chaufförer som kommer turas om med att köra sträckorna till och från Närke.

– Det ska bli spännande. Vi vill försöka och går det bra kan det utvecklas till flera turer. Pendlingstrafiken är framförallt anpassad till och från Norrköping och Linköping, men det blir ändring på det nu, konstaterar Pelle Åkeborg.