Johan Malmberg anställdes vid näringslivsavdelningen i Finspångs kommun 2005. Under de senaste 14 åren har han innehaft mängder av uppdrag och roller, som näringslivsutvecklare, näringslivschef och utvecklingschef.

– Jag har alltid trivts bra och fått utvecklas som person hela tiden, påpekar han.

Nu tar han ytterligare ett kliv i utvecklingsprocessen när han efterträder Anders Axelsson och blir tillförordnad kommundirektör från 1 maj och ett år framåt.

Artikelbild

| Johan Malmberg blir ny tillförordnad kommundirektör i Finspångs kommun.

– Jag blev väldigt glad när jag blev tillfrågad och kände direkt att jag skulle tacka ja. Jag har jobbat i nära samarbete med Anders Axelsson i flera år och med min erfarenhet i organisationen och bakgrund från både näringslivs- och utvecklingsfrågor känner jag mig förberedd, säger Johan Malmberg.

Han kommer leda en stor organisation med cirka 1 700 anställda.

– Jag har respekt för uppdraget, det är mycket som jag behöver lära mig. Vi har ett tufft ekonomiskt läge som behöver hanteras.

Rollen som kommunens högsta tjänsteman innebär ett ansvar för utvecklingen och att skapa goda förutsättningar för den politiska ledningen att styra Finspång.

– Vi är övertygade om att Johan kommer att bidra till en bra stabilitet och goda förutsättningar för ledningsgruppen att fortsätta det pågående arbetet, kommenterar kommunalrådet Ulrika Jeansson, som sökte en efterträdare med hjärta för Finspång.

– Jag kommer härifrån, lever och verkar här, och kan orten. I mina roller har jag jobbat med många olika aktörer, internt och externt, och har bra kontakter med företag, föreningar och civilsamhället, säger Johan Malmberg.

41-åringen avslutar under våren sitt pågående uppdrag, som näringslivs- och utvecklingschef, i och med övergången till sin nya tjänst.

– Jag har haft en nära dialog med politikerna hela tiden och har stort förtroende för medarbetarna i organisationen.

– Jag går in i detta med öppna ögon, med hundraprocentig vilja. Som ledare är jag en lagspelare som vill göra andra bättre. Det finns en tydlig tillväxtvision, att kommunen ska växa till 30 000 invånare år 2035 och det tänker jag fortsätta jobba för.

En avstämning kommer att ske innan årsskiftet för att bestämma om lösningen ska bli permanent eller inte.

– Jag är tillförordnad kommundirektör under ett år, men jag är inte främmande för att det kan bli en permanent lösning. Det är med den inställningen jag går in i det här, konstaterar Johan Malmberg.