Han lever som professionell jonglör

Bollsinne, balans och många timmars träning har gjort Victor Rubilar till en bollkonstnär i världsklass. I helgen gästade han Finspång som en del av Cirkusslottet.

26 augusti 2017 20:53

– Jag har tidigare bott i Sverige i tio år när jag tränade med Cirkus Cirkör. Nu bor jag i Barcelona och vill helst göra intervjun på engelska. Jag åkte till Barcelona i oktober något år och det var fortfarande sommar där så jag blev kvar, säger den 36-årige argentinaren som är född och uppväxt i Buenos Aires.

I solskenet i Bruksparken berättar Victor om kärleken till fotbollen och hur han de senaste 15 åren av sitt liv har levt som professionell jonglör med hela världen som sitt arbetsfält. Hittills har han besökt 52 länder. Innan Finspång var han i Kanada och gjorde tv-shower.

– Efter Finspång blir det Kanada igen. Jag har varit mycket i Saudiarabien, Oman, Dubai, Australien, Singapore, Hong Kong och många andra spännande platser. Jag har aldrig haft ett ”vanligt” jobb. Men jag ser det jag gör som ett riktigt coolt jobb. Jag lever min dröm, poängterar Victor.

Att lära sig de makalösa trick han utför kommer förstås inte av sig självt.

– När jag började fanns inte Youtube. Jag hade en gammal VHS-kasett med tricks från en rysk jonglör som jag försökte lära mig. Redan från början hade jag bollkontrollen, men det viktigaste var att jag hade intresset att lära mig. När jag inte är ute på turné tränar jag cirka en timme varje dag.

I skrivande stund innehar Victor Rubilar fem världsrekord i Guiness rekordbok. Det första handlar om att jonglera fem fotbollar i luften samtidigt. Victors världsrekord lyder en minut och 30 sekunder. Att rulla bollen 631 gånger från sida till sida av pannan är ett annat världsrekord.

– Ett riktigt smärtsamt världsrekord där jag höll på i 25 minuter. Jag hade ont i nacke och rygg flera veckor efteråt. Jag var tvungen att slå rekordet eftersom min bonus byggde på det. Hade jag misslyckats hade jag inte fått någon betalning. Det är ett rekord jag helst inte vill försöka slå, berättar Victor och skrattar.

Han har också världsrekord i att låta bollen spinna på pannan i 19,96 sekunder. Att låta bollen rulla runt ansiktet 32 gånger på en minut är det fjärde världsrekordet. När det gäller femte världsrekordet springer Victor 350 meter med bollen på pannan.

Finns det andra världsrekord du vill slå?

– Ja, det gör det. Men jag kan inte säga vilka, då kommer kanske någon annan att försöka före mig.

Han har umgåtts och gjort framträdande med idel ädel fotbollsadel som Pelé, Zidane, Messi och Drogba för att nämna några.

– Jag jobbar mycket med sportevent och får förmånen att träffa många duktiga fotbollsspelare.

När det är dags för showen visar Victor vilken scenpersonlighet och komiker han är. Med glimten i ögat charmar han alla samtidigt som han har full koll på alla bollar som flyger omkring i luften. Som mest är det fem fotbollar att hålla kontroll på.

– Jag tränar en del med sju fotbollar. Men om jag någonsin kommer att kunna genomföra det på riktigt återstår att se. Det är riktigt svårt, konstaterar Victor Rubilar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip

Ämnen du kan följa