Flydde för livet - lång väg till jobb

Efter fem år i Sverige utan arbete startade Mohammed sin egen butik.

Mohammed Alsaleh och Seham Khatab vill inget hellre än att integreras i det svenska samhället. Seham arbetar som lärare på Nyhemsskolan och maken Mohammed har efter fem år utan arbete startat eget företag och öppnat egen butik.

Mohammed Alsaleh och Seham Khatab vill inget hellre än att integreras i det svenska samhället. Seham arbetar som lärare på Nyhemsskolan och maken Mohammed har efter fem år utan arbete startat eget företag och öppnat egen butik.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-09-06 20:00

Mohammed Alsaleh och Seham Khatab och deras två barn Ali och Ashraf flydde från krigets Syrien till Sverige för fem år sedan. Äntligen har Mohammed börjat arbeta i och med att han öppnat Ali Livs i centrala Finspång.

– Det känns jättebra att ha ett arbete att gå till. Det har jag saknat i Sverige, att ha någonting att göra. Det har varit kämpigt, säger Mohammed när vi träffas i butiken på Johan Wernströms väg.

Mohammed och hans familj bodde i staden Homs i västra Syrien. 2014 utbröt strider mellan rebeller och regimens styrkor. Det blev livsfarligt att bo kvar. Regimens styrkor leda av president Assad bombade staden för att komma åt rebellerna, men många civila drabbades också.

– Det var riktigt hemskt. Vi har tur som lever. Vid en attack föll vårt hus i princip ned över oss. Våra närmaste grannar och vänner, som var sju personer i den familjen, dog allihopa, berättar Seham.

Efter att de lämnat Homs fortsatte striderna och staden blev på många sätt lämnad i ruiner, precis som den mer kända staden Aleppo.

– Först när vi kom till Sverige bodde vi på flyktingförläggningen i Getå utanför Norrköping i två år. När vi fick uppehållstillstånd flyttade vi till Finspång. Jag var universitetslärare i Syrien och nu arbetar jag som lärare på Nyhemsskolan här i Finspång. Jag är mycket tacksam och glad över mitt arbete, säger Seham på nästan flytande svenska.

För Mohammed har det svenska språket inte kommit lika självklart.

– Nej, det är svårt. Jag hoppas jag kommer träffa många kunder i butiken så jag kan lära mig mer svenska, förklarar han med ett leende.

Butiken heter Ali Livs och är uppkallad efter ena sonen.

– Ja, det är roligt. Våra söner trivs i Sverige och Finspång och mår bra. Det är säkert här, berättar Mohammed via sin fru som ibland agerar tolk.

Han utbildade sig  till CNS-operatör i ett år, men fick inget jobb.

– Då bestämde vi oss för att öppna den här butiken. Jag hade en liknande butik i Syrien och jag trivs med det här. Det känns bra att kunna erbjuda ett större utbud än vad jag kunde göra i Syrien. Där fanns till exempel inget kött och grönsaker. 

Däremot är kontakten med myndigheter något mer komplicerad i Sverige jämfört med Syrien.

– Haha. Det är sant. Det var betydligt mer krångligt att starta eget företag här i Sverige. Nu har butiken varit öppen några veckor och vi hoppas på det bästa. Nu lär vi oss vad det är kunderna vill ha. Vi vill vara en del av det svenska samhället och integrera, förklarar Seham med eftertryck.

Mohammed Alsaleh i sin butik, Ali Livs, som är uppkallad efter sonen Ali.
Mohammed Alsaleh i sin butik, Ali Livs, som är uppkallad efter sonen Ali.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!