”En uppmuntran till det lilla extra”

6 november 2016 15:20

I helgen hade vi halloweenfest. I år valde jag att anordna en officiell fest för alla barn och föräldrar som ville komma. Det blev mycket fart och fläkt, många ballonger och en hel del godis. Upplägget var väldigt enkelt, en lokal, musik, lite pynt och så pyssel. Men det räckte! Barn har en fantastisk förmåga att göra det bästa av situationen och har inga problem med fantasin. Många barn hade inte träffat varandra förut men det var ingenting som satte några käppar i hjulen för någon. De sprang runt och skrattade, lekte med ballonger och jagade varandra, jag pratade med många barn som inte har träffat mig förut men de lyssnade och svarade entusiastiskt. När festen var slut och alla gick hem så kände jag mig så himla lycklig och nöjd! Fick bra respons från föräldrar och fick höra på förskolan att man hade berättar om festen och allt roligt de gjorde. Så enkla medel kan ge sådan uppskattning hos barn och det är verkligen en fantastisk egenskap.

För ett tag sen när vi var ute och grävde i trädgården så såg jag Frank (min son) gräva under trappen, jag tänkte då för mig själv att jag skulle hämta en skatt som jag kunde gräva ner när han inte såg. Bad Robin (min man) att ta med honom bort en stund och underhöll honom på annat håll så jag skulle hinna gräva ner en kista med mynt i. Sen väntade vi på att han skulle börja gräva igen och han fann till slut kistan. Han var otroligt stolt och glad och jag själv sprudlade av lycka över att se honom så.

På fredag tänkte jag att vi skulle åka buss. Bara vart som helst, Frank och Konrad har alltid varit så fascinerade över bussen när den kör förbi oss på väg till förskolan. Jag tänkte att jag helt enkelt skulle köpa ett busskort och så tar vi en utflykt med bussen. Inget avancerat alls, men jag vet att de kommer bli överlyckliga när de ser bussen komma och att de äntligen får stiga på och åka med.

Det jag vill komma fram till med denna text är en slags uppmuntran till det lilla extra i vardagen som ändå inte kräver mycket planering eller pengar. Du kan anordna disco hemma, med ”dörrvakt”, biljetter, popcornförsäljning och så vidare. Eller varför inte skattjakt på tomten, i huset eller i grannskapet eller klä ut sig och ha spelkväll med familjen.

Många av oss spenderar väldigt mycket pengar och åker iväg till lekland, nöjesparker, och biosalonger. Jag gör det med, men jag har märkt mer och mer att mina barn uppskattar de små sakerna vi gör hemma eller i närheten mycket mer. Det är de gångerna som Frank pratar om när vi sitter i soffan på kvällen, då säger han så här:

”Mamma, kommer du ihåg när vi var Spiderman, spelade spel och du vann? Det var så tokigt tycker jag”, så ler han och jag med.

Krönika

Klara Johansson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!