Det såg mörkt ut – nu firas 30-årsjubileum

I 30 år har julmarknaden i Igelfors arrangerats. Vanja Einarsson har varit med sedan start och minns tillbaka på tiden som gått.

Igelfors julmarknad firar i år 30 år. Men det såg mörkt ut för ett antal år sedan.

Igelfors julmarknad firar i år 30 år. Men det såg mörkt ut för ett antal år sedan.

Foto: Bennich Anna

Finspångs kommun2019-11-22 14:15

Det var nyligen arrangörerna för julmarknaden i Igelfors upptäckte att marknaden firar 30-årsjubileum. 

– Jag letade i gamla tidningar och i min dagbok och då upptäckte jag det. Man kan inte fatta att vi har hållit på så länge, säger Vanja Einarsson, samordnare. 

Hon har varit med sedan start och minns tillbaka på tiden som gått. 

– Från början var det syföreningen i Regna frikyrkoförsamling som var mest aktiva. Marknaden har ändrats lite med åren. De första åren var julmarknaden en dag, men mellan 1991 och 1997 arrangerades marknaden både fredag och lördag. Då var det mycket aktivitet. 

2007 såg det dock mörkt ut för julmarknaden.

– Ett tag tyckte vi att vi inte var inte så många arrangörer och det var tungt. Vi var nästan färdiga att ge upp. Då frågade vi Regna Igelfors Bygderåd om inte de kunde hjälpa oss och då stöttade de oss och har gjort sen dess.

Blir det något speciellt firande? 

– Nej, men vi har uppmärksammat att vi har hållit på så länge.

Marknaden innehåller kaffeservering och lokalt hantverk med både sy- och träslöjd. Något som Vanja Einarsson tror lockar besökare är julkonserten. 

– Det är en julkonsert med Regna och Skedevi kyrkokör och församlingen som startades 2002. Det är en halvtimme med roliga sånger och uppträdanden. 

Hur länge kommer julmarknaden att fortsätta? 

– Vi tar ett år i taget. Vi är inte så många som arrangerar den och vi är till åren de flesta av oss, men vi ser framåt och håller på så länge vi orkar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!