De vill tänka om i det ekonomiska läget

Sverigedemokraterna vill ha tätare, ekonomisk rapportering i kommunen. Nu ska konsekvenserna av förslaget utredas.

En tätare ekonomisk rapportering i Finspångs kommun, efterfrågar SD. Nu har kommunstyrelsen beslutat att konsekvenserna av förslaget ska utredas.

En tätare ekonomisk rapportering i Finspångs kommun, efterfrågar SD. Nu har kommunstyrelsen beslutat att konsekvenserna av förslaget ska utredas.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-11-15 08:30

Sverigedemokraterna i Finspång har lämnat in ett initiativärende. Partiet vill att kommunstyrelsen ska besluta att tertialrapporter byts ut mot ekonomiska rapporter varje månad.

SD poängterar att den ekonomiska utvecklingen för kommunsektorn är dyster och att Finspång inte är något undantag.

– Underskotten och kommunens utsatthet ökar, samtidigt som vi ser att den ekonomiska rapporteringen från förvaltningen släpar efter och inte är tillräckligt detaljerad, påpekar Torgny Maurer, SD:s gruppledare i Finspång.

Enligt SD:s förslag ska rapporten spegla nuläget och sambandet mellan kommunens intäkter och resurser, kontra sektorernas utgifter och behov, samt innehålla en åtgärdsplan för en ekonomi i balans.

Kommunstyrelsen har beslutat att återremittera ärendet för att utreda konsekvenserna av förslaget.

– Vi vill veta vad det här innebär. Månadsvis rapportering kräver otroligt mycket jobb. Jag tror att det blir svårt att klara varje månad, säger kommunalrådet Ulrika Jeansson (S).

– Jag tror mer på att punktbevaka sektorerna som har problem, att det är där vi måste hålla fokus, påpekar miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C).

De  tycker att det är bra att det diskuteras olika förslag när det gäller den ekonomiska rapporteringen.

– Det är ett viktigt område, men SD:s lösning tror inte vi är lösningen. Vi tror mer på att följa sektorer som har problem oftare och ha mer precisa uppföljningar, konstaterar Ulrika Jeansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!