De tog hem årets miljöstipendium

Förskolan har arbetat aktivt med miljöfrågor i många år. Nu belönas Lekeberga förskola med årets miljöstipendium.

Förskolelärarna Morgan Karlsson och Per Larsson tillsammans med några av barnen på Lekebergas förskola, efter att ha tilldelats årets miljöstipendium.

Förskolelärarna Morgan Karlsson och Per Larsson tillsammans med några av barnen på Lekebergas förskola, efter att ha tilldelats årets miljöstipendium.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-11-14 15:00

Årets miljöstipendium delades ut under onsdagseftermiddagen. Det är ett stipendium som tilldelas någon eller några som har utfört insatser för miljön i Finspångs kommun.  

2019 års pris gick till Lekeberga förskola och priset på 10 000 kronor delades ut av Frida Granath i stipendiekommittén.

Motiveringen lyder: "Årets stipendium går till Lekeberga förskola för ett föredömligt arbete kring miljöfrågor, genom att lyfta fram och medvetandegöra det varje enskild individ kan bidra med, alltifrån att bygga insektshotell till att plocka skräp. En förskola och inspirationskälla för både barn och vårdnadshavare och övriga medborgare för ökad förståelse om att alla kan göra något för inverkan på miljön".

– Vi började arbeta med Earth hour redan för cirka tio år sedan och jobbar hela tiden med miljöfrågor. Superroligt att få det här stipendiet, vi tycker att vi är värda att premieras, säger förskolläraren Agneta Grönborg.

Hon och kollegan Morgan Karlsson inledde miljöarbetet, som sedan har spridit sig så att hela förskolan arbetar aktivt med dessa frågor.

– Vi har byggt bi- och fjärilshotell och sökt pengar för att utveckla vårt arbete med odling. Det kan bli så att vinstpengarna används till det. Vi har jobbat i så många år med det här och miljötänket har kommit in mer i allting, säger Morgan Karlsson.

Agneta Grönborg nämner att de vunnit ett växthus för sitt engagemang i "Håll Sverige Rent" och att de jobbar mycket med hållbar utveckling.

– Vi börjar lite smått med de minsta barnen, med att plocka skräp, och sedan utvecklas det under åren, så större barn får mer och mer kunskap. Vi är faddrar för olika djur. Just nu är det isbjörnar, med tanke på att isarna smälter. 

Hon berättar att barnen bland annat samlar in pant, som sedan skänks till olika organisationer.

– Jätteroligt att förskolan får den här utmärkelsen. De är värda det, efter att ha jobbat och drivit det här arbetet i flera år. De förtjänar att uppmärksammas, säger Carina Lövgren, chef för Lekeberga förskola.

20 november, på Barnkonventionsdagen, tänder Lekeberga ett ljus för Världens barn. 

– Det är startskottet för vårt projekt, "Världens barn",  där vi vill visa på barns olika livsvillkor. Vi skapar saker som vi säljer och behållningen skänks till Plans insamling för barns rätt till skolgång. Vi vill utmana andra skolor och förskolor att göra samma sak, konstaterar Agneta Grönborg.

Förskolan har byggt ett bi- och fjärilshotell.
Förskolan har byggt ett bi- och fjärilshotell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!