Beskedet: De tar över det hotade bruket

Reijmyre Glasbruk räddas av en tidigare ägare och en Rejmyreson. I dag, måndag, presenteras de nya ägarna på en presskonfererens.

19 oktober 2015 14:37

Läs mer: Hela byn håller andan i väntan på beskedet.

Det är Arnfinn Röste, Ulf Rosén och Magnor Glasverk AB som nu köper Reijmyre Glasbruk. Det avslöjar konkursförvaltaren Pernilla Tilly Nors på Advokatfirman Glimstedt i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen.

– Vi är mycket glada att vi lyckats förvärva Reijmyre Glasbruk och ska nu göra allt vi kan tillsammans med de anställda för att skapa ett välskött och framgångsrikt företag, säger köparna i pressmeddelandet.

Glasbruket försattes i konkurs i mitten av augusti efter att den tidigare ägaren hade avlidit. För de 17 anställda som berörts av konkursen kommer också hoppfulla besked.

– Vår förhoppning är att flera av glasbrukets anställda ska erbjudas återanställning, förhandlingar pågår med fackföreningarna och Arbetsförmedlingen för att finna bästa möjliga lösning, uppger köparna och skriver att man ska återkomma med mer information om brukets framtid inom kort.

Traditionerna är man dock noga med att hålla fast vid.

– Reijmyre Glasbruk står för munblåst glas tillverkat för hand vid Reijmyre Glasbruk av brukets mästerglasblåsare och skickliga hantverkare, skriver köparna i pressmeddelandet.

Till en början ska också det stora lagret minskas. Därför inleds nu en stor lagerresning där varorna i fabriksbutiken reas ut.

De nya ägarna har sedan tidigare starka band till båda orten och bruket. Ny vd blir Ulf Rosén, uppväxt i Rejmyre, som tidigare har varit vd för Lindshammar Glasbruk. Han ser fram emot att komma "hem".

– Ett jättespännande uppdrag, och vår avsikt är att tillsammans med skickliga medarbetare på glasbruket skapa ett framgångsrikt företag med framtidstro, stolthet och en stark teamkänsla, säger Ulf Rosén

Hans kollega Arnfinn Röste är tidigare ägare och vd på Reijmyre glasbruk, som nu återvänder till orten – och han tror mycket på området som besöksmål.

– Det är glädjande att vi nu kan vidareutveckla Reijmyre Glasmuseum i samarbete med Östergötlands Museum och Region Östergötland, och därigenom stärka besöksmålet Rejmyre, säger Arnfinn Röste, som för en månad sedan var nära att köpa bruket själv, innan affären sprack i sista stund.

Som NT tidigare har berättat har konkursförvaltaren haft flera intressenter och ett antal bud att ta ställning till. Affären har också underlättats av att kommunen har köpt själva fastigheten för en maxsumma på 700 000 kronor, och genom detta tagit över ansvaret för de miljöproblem som finns. Området kring bruket är en av de mest förorenade platserna i Östergötland.

Klockan 15.30 på måndagseftermiddagen hålls en presskonferens på glasbruket om affären. Då presenteras köparna och mer information ska lämnas.

Läs mer om köpet av glasbruket senare under dagen på nt.se!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
NT