Fem döda i bolivianska protester

Fem personer dödades när demonstranter och säkerhetstjänst drabbade samman i Bolivia.

På den politiska arenan anklagar landets interimsregering Venezuelas och Kubas diplomater för att blanda sig i interna bolivianska angelägenheter.

16 november 2019 01:09

Fem anhängare till den avgångne presidenten Evo Morales har dödats i samband med en demonstration utanför staden Cochabamba i provinsen Chapare. Enligt nyhetsbyrån AFP öppnade säkerhetsstyrkor eld mot demonstranterna.

Lokala hälsovårdsmyndigheter bekräftar dödstalet, och uppger att ytterligare 75 personer skadats i samband med demonstrationen. Ett hundratal personer ska ha frihetsberövats.

Den lokale polischefen säger att demonstranterna var beväpnade och att polisen försökte hindra dem från att delta i en större protestaktion.

De (demonstranterna) använde dynamit och dödliga vapen som Mausergevär. Varken militären eller polisen är utrustade med vapen av den kalibern, säger polischefen Jamie Zurita.

Även i huvudstaden La Paz pågick under fredagen demonstrationer. Där besköt polis demonstranter med tårgas. Minst 15 personer har dött i oroligheterna som följt sedan valet.

Kubaner flygs hem

Tidigare under dagen anklagade den tillfälliga utrikesministern Karen Longaric kubanska medborgare i landet för att ha underblåst de senaste dagarnas oro i landet.

Det har kommit in ett antal anklagelser om att kubanska medborgare har varit inblandade i dessa aggressiva handlingar som har plågat vårt land, säger hon.

Sammanlagt 725 kubaner flygs hem. Kubas utrikesdepartement tillbakavisar i ett uttalande uppgifterna om att landets läkare deltagit i protesterna och säger i stället att de blivit attackerade.

Longaric anklagar på samma sätt Venezuelas diplomater för att ha "brutit mot diplomatiska normer".

All diplomatisk personal som representerar (president Nicolás) Maduro vid Venezuelas ambassad i Bolivia kommer att tillåtas att lämna landet för att ha blandat sig i interna angelägenheter, sade hon.

Protesterar mot Mexiko

Kuba och Venezuela har ställt sig bakom den avgångne presidenten Evo Morales, och hans anklagelser om statskupp i Bolivia.

Morales avgick förra helgen efter omfattande protester över hela Bolivia mot resultatet i det ifrågasatta valet den 20 oktober. Han vidhåller dock att han blivit utsatt för en maktkupp av en högerkonspiration och har sökt asyl i Mexiko, där han välkomnats av landets vänsterregering.

Longaric säger att hon kontaktat Mexikos ambassadör i Bolivia och protesterat mot att landet öppet välkomnat Morales.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!