Fågeln från Irak möter Sverige

För två år sedan kom fågeln till Sverige. Han heter Falah Alani och är konstnär.

9 maj 2009 00:20
Han växte inte upp i någon storstad. Han kommer från landsbygden i Irak. Som liten umgicks han ofta med sin morbror som var en duktig berättare med stark karaktär. Morbrodern la alltid sitt liv i sina egna händer och brukade göra precis vad han själv ville.

 

- Han var inte rädd för att förändra och det tyckte jag om, berättar Falah Alani med hjälp av sin vän som agerar tolk.

 

 

Hans morbror brukade ofta måla, han var ingen proffsmålare och använde simpla tekniker men Falah Alani blev ändå väldigt inspirerad och började så småningom också att intressera sig för konst.

 

Hans egen teknik är dock lite mer avancerad och går hand i hand med den abstrakta expressionismen. På Iraks landsbygd började Alani att intressera sig för fåglar vilka blev hans inspirationskälla.

 

- Jag såg fåglarna som flög från fågelskrämmorna och när jag immigrerade till Sverige kände jag mig som en fågel som flydde från en bur till friheten.

 

Han var en fågel som flög till andra sidan.

 

Det är därför hans nya utställning på Grammofon heter just The Other Side. En mängd konstverk som speglar honom själv och mötet med det svenska.

 

- När jag kom till Sverige var allt så extremt grönt, mycket grönare än det är i Irak. Den gröna färgen speglar min själ och syns också i vissa av mina målningar. Jag upplever en ny kultur.

 

 

Det har tagit Alani ungefär sju månader att göra den utställning som hänger på Grammofon fram till den 30 maj och han är mycket nöjd med sina tavlor.

 

- Jag målar med stora uttryck, det ligger nära min personlighet. Jag målar inte små saker och detaljer utan målar med stora drag. Jag har ingen favorit, jag älskar alla mina tavlor, säger han ödmjukt när han tittar sig omkring i rummet.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!