Fabiola var den enda som lyssnade

När en av Fabiola Rojas Bernales elever bröt ihop under en lektion förstod hon att något allvarligt inträffat. Flickan hade blivit utnyttjad av sin morbror. Under fem års tid.

2 mars 2009 00:16
När morbrodern började förgripa sig på en av flickans kusiner kom sammanbrottet.

 

"Jag skulle hålla i en eftermiddagslektion för en av mina klasser och när jag kom in i salen såg jag att en av eleverna såg ledsen ut. Jag hälsade på klassen och började lektionen som vanligt. Då började hon gråta. Hon grät och grät och grät. Tårarna tog aldrig slut. Jag gick fram till henne och frågade om hon kanske vill gå ut från klassen en stund. Gå till toaletten och dricka lite vatten. Hon nickade och gick ut, var borta en stund och sedan kom hon tillbaka, knackade på dörren och bad att få prata med mig. Det var en sak hon ville berätta för mig. Jag förstod på en gång att det var något allvarligt. Något sorgligt.

 

Ingen trodde henne
Hennes kusin hade blivit utnyttjad av hennes morbror. Det var därför hon grät, sa hon. Jag frågade henne hur det kom sig att det berörde henne så mycket och då sa hon att det var för att hon trodde på henne. Och att ingen annan i familjen förutom hon gjorde det. Jag frågade henne vad som gjorde att hon trodde på henne och då sa hon att hennes morbror utnyttjat även henne. Under fem års tid. Från det att hon var tio år tills hon var 15. Det var morbrodern med pengar, som arbetade i en gruva i norra Chile. Och hon hade berättat vad som pågick för sin mamma, men hennes mamma hade inte trott henne. Och nu hände samma sak med hennes kusin och det blev bara för mycket. Allt gammalt kom över henne
igen.

 

Min elev hade tagit sig ur övergreppen genom att skaffa en äldre pojkvän. Han hade blivit hennes skydd mot morbrodern. När pojkvännen var med henne kunde morbrodern inte göra henne något.

 

Psykologiska hot
Tidigare hade morbrodern hotat med att han skulle lägga skulden på henne om hon berättade, eller att
han skulle göra hennes bröder illa. Det var alltid psykologiska hot. Men när hon blev 15 konfronterade hon morbrodern. Sa att hon inte ville mer. Att hon aldrig mer ville vara i närheten av honom. Och att hon berättat allting för sin pojkvän.

 

Allt det här berättade hon för mig där, utanför klassrummet. Jag sa till henne att jag skulle hjälpa henne och att hon kunde vara lugn, och så frågade jag om hennes kusin polisanmält morbrorn och hon sa ja. Vi pratade en stund till, tills hon lugnat ner sig och sedan återvände vi till klassrummet.

 

Veckan därpå sökte jag upp henne på en lunchrast och frågade om inte hon också ville göra en anmälan mot sin morbror. För att undvika att det skulle hända henne något igen. Och för att kunna gå vidare. Och hon sa ja. Sedan gick jag direkt till rektorn. Han tyckte det var bra att eleven ville göra en anmälan, och sa just den dagen hade två andra elever på skolan fått rätt i två liknande fall, där en farfar och en farbror varit gärningsmännen.

 

Långt förhör
Sedan följde jag med min elev till polisen för att göra en anmälan. Väl där förhörde de både henne och mig. Det tog lång tid. Flera timmar.

 

När vi kom tillbaka till skolan gav hon mig en stor kram och sa tack. Och att det gjorde det samma om hennes morbror blev dömd eller ej för nu hade hon i alla fall gjort vad hon kunde. Och så sa hon att hon kände sig trygg med mig. Trygg eftersom jag hade trott på henne när ingen annan vuxen gjort det."

 

 

Fotnot: Ännu har ingen rättegång hållits mot morbrodern, den kommer troligen hållas under mars månad.
Fakta El Liceo Tecnico feminino de Valparaíso
El Liceo Tecnico feminino de Valparaíso är en kommunal flickskola för elever mellan 13 och 18 år. Majoriteten kommer från stans fattiga områden, där arbetslöshet, droger och sociala problem är utbredda. Många blir slagna hemma och har utsatts för sexuella övergrepp. Drog- och alkoholproblem liksom svårigheter med att hänga med i skolan är även det vanliga problem. I varje klass finns även flera elever som är gravida eller som redan blivit mammor.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Karlsson