EU vill ha förhandskoll av visumfria

Har du visumfrihet in i EU? Ok. Men du får i alla fall hosta upp fem euro för att förhandsgranskas, om EU-kommissionen får igenom sitt nya Etias-system.

16 november 2016 18:11

Tanken på ett europeiskt rese- och tillståndssystem, döpt till Etias, har varit på gång ett tag och presenterades formellt av EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans och asylkommissionären Dimitris Avramopoulos i Bryssel på onsdagen.

Etiassystemet kommer att knyta ihop alla våra system. Det är tekniskt möjligt och förnuftigt nu när vi har databaser och system på plats. Det är bra för säkerheten och bra för ett smidigare resesystem, hävdade Timmermans på en presskonferens.

Fem euro

Myndiga resenärer från exempelvis USA, Japan, Argentina och andra länder med visumfrihet till EU ska framöver tvingas registrera sig på förhand för en kostnad av fem euro för att resa in till EU och de Schengenländer som ligger utanför unionen. I och med registreringen ska en automatisk kontroll göras gentemot olika databaser från till exempel Europol för att upptäcka eventuella säkerhetsrisker på förhand.

Inte ens de högsta murarna eller stängslen stoppar vissa människor. men det här kommer definitivt att öka våra möjligheter att skydda EU och dess medborgare, sade Timmermans.

Möte på fredag

Bland dem som kan tvingas betala framöver finns invånarna i Storbritannien, när - och om - brexit blir verklighet.

Om Storbritannien då inte längre är medlemmar i EU så kommer de tyvärr att behandlas som tredjelandsinvånare i det här fallet, sade Avramopoulos på onsdagen.

Etias beräknas dock ta minst tre år att införa. Och osäkerheten är dessutom stor om hur medlemsländerna och EU-parlamentet kommer att ställa sig till det, inte minst ur personregistreringshänsyn.

EU-ländernas ansvariga ministrar ska få en första genomgång av förslaget vid det inrikesministermöte som hålls i Bryssel på fredag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bryssel, TT:s korrespondent