EU: Säkerhetsrisk med försäljning av pass

EU-kommissionen varnar för att medlemsländer som säljer medborgarskap till förmögna personer kan få allvarliga konsekvenser för resten av EU.

23 januari 2019 15:46

Enligt en rapport från kommissionen kan försäljningen, även om den inte är olaglig, innebära en risk för andra EU-länder. Kommissionen menar att det skapar möjliga säkerhetsrisker som penningtvätt, terrorfinansiering, korruption och risk för infiltrering av organiserad brottlighet.

EU hävdar att det inte görs tillräckliga kontroller på de personer som köper ett medborgarskap eller uppehållstillstånd, och varnar för riskerna det innebär för hela EU när ett pass utfärdas av ett land som sedan ger obehindrad tillgång till de flesta andra medlemsländer.

Malta, Cypern och Bulgarien är de enda EU-länderna som säljer medborgarskap i utbyte mot investeringar i landet. 20 medlemsländer, inkluderat de tre, säljer uppehållstillstånd.

Bulgarien meddelade under tisdagen att man planerar att sätta stopp för utländska medborgare att köpa medborgarskap. Justitiedepartementet uppger att möjligheten att köpa pass inte gett den ekonomiska utdelning regeringen hoppades på.

Enligt EU-kommissionen ska en expertgrupp ta fram gemensamma rekommendationer för den här typen av försäljning, vilket kommer presenteras i slutet av året.

Det ska inte finnas någon svag länk inom EU där människor kan se sig omkring efter systemet med störst överseende, säger EU:s justitiekommissionär Vera Jourova.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Johanson/TT