Eskju Divine-en gudomlig trio

Eskju Divine har spelat mer utanför Norrköping än här i stan. Men 13 november är det dags igen.

10 oktober 2003 13:29
När Eskju Divine från Norrköping kliver upp på scenen tror folk att det saknas någon. En gitarrist, typ. Men Eskju Divine är en trio och bandet har ingen gitarr. Istället är det ett piano som stagar upp musiken.
? Det är väl både vår styrka och svaghet att vi är tre. Det är så mycket lättare att dra ihop saker om man är få, men samtidigt skulle vi inte funka om någon är borta. Då skulle det vara helt kört, säger Gustaf Spetz. Bandets pianist, textförfattare och sångare.
Förutom Gustaf Spetz består Eskju Divine av Daniel Åsander på trummor och Kristian Karlsson på bas och sång.
?Gudomlig låda?
När jag frågar om namnet på bandet, som jag förresten tycker låter lite konstigt, så bryter trion ut i skratt.
? Han kan svara, säger Daniel Åsander och Kristian Karlsson nästan synkroniserat och pekar på Gustaf Spetz.
? Vi hade faktiskt hoppats att vi skulle slippa svara på den frågan. Men okej. Det finns flera förklaringar till namnet. En är att ordet ?eskju? kommer ifrån färöiskan och betyder låda. Det skulle betyda att vårt bandnamn betyder ?gudomlig låda?. Är inte det vackert så, frågar Gustaf Spetz och skrattar?
Eskju Divine blev ett band någon gång 2002. Exakt när vet inte de tre riktigt. För de började bara spela tillsammans.
? Vi känner varandra sedan tidigare. Men någon gång förra året så lades banden vi spelade i på is. Och då ville alla tre fortsätta på något vis. Vi blev ett band, säger Kristian Karlsson.
Ett piano
I ett försök att beskriva hur bandet låter refererar trion till vad andra har sagt.
? Vi brukar jämföras med bland andra Ben Folds Five. Men det beror nog mest på att vi har piano i vår sättning, precis som Ben Folds Five. Själva säger vi att vi spelar ?melodiös, storslagen pop?. Men det är alltid svårt att säga hur man själv låter, säger Daniel Åsander.
I dagsläget har Eskju Divine gjort ett par demoinspelningar. De tycker själva att det blir bättre och bättre.
? Den senaste är så pass okej att vi skickat den till lite folk utanför vår krets. Vi blir bättre hela tiden, säger Gustav Spetz.
Eskju Divine har spelat i Norrköping ett par gånger. Speltillfällena utanför Norrköping har varit fler. Jönköping, Stockholm och Vänersborg är bara några platser bandet har varit på. Men snart kommer trion spela i Norrköping igen.
? 13 november spelar vi i Tegelvalvet som förband åt Paris. Det ska bli kul, säger Kristian Karlsson.
Och framtiden då? Hur långt hoppas ni att bandet når?
? Långt men vi är realistiska. Vi tror att det ska kunna gå att få ett skivkontrakt. Det är dit vi siktar, säger Gustaf Spetz.
Fotnot: Om ni vill höra hur Eskju Divine låter kan ni gå in på www.eskjudivine.com.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
ROLAND KLINGA