Erik fick sin identitet kapad

Antalet fall av identitetskapning har ökat kraftigt i Östergötland. Vi har träffat Erik som fick ägna flera dagar åt att sätta stopp för bedragares försök att lura till sig varor i hans namn.

30 januari 2015 16:23

Enligt kreditupplysningsföretaget UC ökar bedrägerierna där någon handlar varor med hjälp av någon annans namn i det närmaste lavinartat. Förra året registrerade UC 9 933 bedrägerispärrar – en ökning med 48 procent jämfört med året innan. I Östergötland registrerades 287 bedrägerispärrar, vilket innebär en ökning på ett år med 65 procent.

Tidigare har id-kapningar främst ansetts vara ett storstadsproblem, men enligt den senaste statistiken sker nu den största ökningen i landsorten.

– I Norrbottens län ökade antalet bedrägerispärrar med hela 174 procent. Östergötland och Halland är två andra exempel på län där antalet identitetsintrång verkligen börjar bli ett problem, säger Anna Bülow, antibedrägeriexpert hos UC, i en kommentar.

Beställde dyr tv och märkeskläder

En typisk id-kapning innebär att brottslingen använder någon annans namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren, som ofta använder en falsk id-handling, går sedan till ett utlämningsställe och hämtar ut varan.

Erik från Linköping är en av många som vet vad det innebär att få sin identitet kapad. På kvällen den 9 januari öppnade han ett brev från Svea Ekonomi och upptäckte att någon – oklart vem – beställt två mobiltelefonabonnemang i hans namn. Han insåg att något var fel och ringde omedelbart till operatören och gjorde en polisanmälan.

Men problemen hade bara börjat.

– På måndagen fick jag ett brev som visade att jag hade beställt en tv för 9 000 kronor. Och breven fortsatte att komma. Det var allt från märkeskläder till tv-spel. Jag blev väldigt orolig.

Han fick ägna två hela arbetsdagar åt att ringa runt till olika företag och kreditbolag för att bestrida alla abonnemang och fakturor. Han tvingades också spärra sitt personnummer – vilket ställt till en hel del praktiska problem i vardagen.

– Jag är en ganska resolut person och ville gå till botten med det här.

Spårade bedragarna

Erik, som fick stå för allt detektivarbete själv, lyckades efter åtskilliga telefonsamtal få fram att bedragarna, som måste ha kommit över hans personnummer, hade registrerat ett kontantkortsnummer i hans namn. Han kunde också se att bedragarna använt en ip-adress som kunde spåras till Tyskland.

– De har antagligen använt en kapad dator för att beställa varor i mitt namn. Jag fick snabbt besked från polisen att de inte kunde göra något. Mina anmälningar lades ned.

Hur ser du på det som hänt dig?

– Det är väldigt frustrerande att bli utsatt för något sådant här. Man blir förbannad och kränkt.

Erik är 37 år gammal och har ett bra jobb. Att han blev utsatt för identitetkapning var knappast en slump. Id-kaparna siktar ofta in sig på kreditvärdiga personer mellan 25 och 40 år som saknar betalningsanmärkningar.

Har du några råd att ge till andra som riskerar att drabbas?

– Se till att öppna alla brev direkt! Jag brukar inte få brev från Svea Ekonomi och det fick mig att bli misstänksam. Sedan gäller det att snabbt spärra sitt personnummer.

Enligt en uppskattning som UC har gjort i samarbete med polisens nationella bedrägericentrum kan id-kapningarna i Sverige orsaka skador för 2,7 miljarder kronor årligen.

Fotnot: Erik är ett fingerat namn.

Så skyddar du dig

Skicka inte person- eller kontouppgifter via mejl utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.

Se till att inga obehöriga kommer åt din post.

Exponera inte personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen

Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till polisen och till kreditupplysningsföretag.

Om någon obehörig har tagit kreditupplysningar i ditt namn eller om du blivit utsatt för ett bedrägeri har du möjlighet att spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist