Erdogan: "Virus" ska städas ut

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det "virus" som låg bakom kuppförsöket ska städas ut från alla statliga institutioner. Hittills har 6 000 människor frihetsberövats efter kuppförsöket, bland annat en befälhavare för en flygbas.

17 juli 2016 17:20

I ett tal på en begravning för några av dem som dödades under kuppförsöket sade Erdogan att arbetet med att städa ut "viruset" fortsätter, rapporterar Reuters.

Erdogan kallade kuppmakarna för en "terrorgrupp" och hävdade att den leds av hans ärkefiende Fethullah Gülen, en muslimsk ledare som lever i självpåtagen exil i USA. Gülen själv har förnekat inblandning och fördömt kuppförsöket.

Erdogan sade att medlemmar ur Gülenrörelsen arresteras inom alla grader i armén och att regeringen ska begära att anhängare till Gülen utlämnas från USA och andra västländer.

6 000 frihetsberövade

Samtliga kuppmakare har oskadliggjorts, rapporterar statliga medier. En av dem som frihetsberövats är befälhavaren för flygbasen Incirlik i den södra turkiska provinsen Adana, general Bekir Ercan Van. Han är misstänkt för inblandning i kuppförsöket, enligt Reuters.

Incirlik ligger bara 16 mil från den syriska gränsen och används bland annat av USA i kriget mot IS i Syrien och Irak. Flygbasen stängdes i samband med kuppförsöket men har nu öppnats igen, uppger turkiska myndigheter enligt Reuters.

Hittills har 6 000 personer frihetsberövats i Turkiet i samband med kuppförsöket, däribland en högt uppsatt rådgivare till Erdogan, enligt Reuters med hänvisning till tv-kanalerna NTV och CNN Turk.

Minst 250 personer har dödats under sammandrabbningarna, bland dem en turkisk fotograf som dödades av soldater i Istanbul, enligt European Federation of Journalists.

"Inget carte blanche"

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault varnade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan för att utnyttja kuppen som en förevändning för att kringgå demokratiska principer.

Vi vill att rättsstatliga principer ska gälla i Turkiet. Kuppen är inte ett carte blanche för Erdogan. Det kan inte bli frågan om utrensningar, utan rättsstaten måste gälla, sade Ayrault i fransk tv, rapporterar Reuters.

Han ifrågasatte också om Turkiet är en pålitlig partner i kampen mot extremiströrelsen Islamiska staten.

Firande och våld på gatorna

På flera torg runt om i Turkiet samlades under lördagskvällen människor för att fira och visa sitt stöd för regeringen och missnöje med kuppförsöket.

Förutom firandet på gatorna kom också rapporter tidigt på lördagen om våld mot soldater som deltagit i kuppförsöket efter att de gett upp, enligt vittnen till Reuters.

Svenska UD har ändrat sina reserekommendationer för Turkiet. Tidigare avrådde UD från icke nödvändiga resor till Turkiet som helhet. Sedan lunchtid på söndagen avråder UD från icke nödvändiga resor till Istanbul och Ankara, samt provinser i sydöstra Turkiet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT