Dömd rappare spelade in musikvideo i rättssal

En svensk rappare fick i fjol tillstånd att spela in en musikvideo i en rättssal i Södertörns tingsrätt.

Den 4 oktober ägde inspelningen rum enligt planen – men nu ifrågasätts domstolen för att ha gett tillstånd till rapparen, skriver Dagens Nyheter.

23 oktober 2019 19:35

Kritiken bottnar i att rapparen är sedan tidigare dömd vid flera tillfällen, bland annat för narkotikabrott. Han är känd för låttexter om vapen, droger och våld – samt att uppvisa ett förakt mot rättsväsendet.

Att rapparen trots det fått tillstånd att spela in en musikvideo i en rättssal, där han bland annat hoppar upp på podiet, kritiseras för att försvaga trovärdigheten i rättssäkerheten.

När jag tänker på att han fått tillgång till min arbetsplats, där tanken är att jag i neutral miljö leder processer mot personer som vi anser bevisligen begått brott blir jag mörkrädd. Vi har redan i dag svårt att få folk att vittna. Hur ska de vilja göra det efter att domstolens lokaler upplåts åt det här? säger kammaråklagaren Mikael Ström till DN.

I videon medverkar även sju jurister som statister. De kritiseras nu för att göra reklam för sina tjänster genom att delta.

Domstolens chef, Eva-Lena Norgren, är "bestört" över vad som har hänt. Hon tillträdde sin tjänst i april, och fick informationen om filminspelningen, och dess tillstånd, först efter att den ägt rum.

Det händer att vi lånar ut våra lokaler till filminspelningar där man behöver en autentisk miljö. Men självklart måste man vara oerhört försiktigt med till vad vi lånar ut lokalerna, säger hon till DN.

Nu har domstolen skärpt sina kriterier för att ge tillstånd till ansökan om filminspelning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT