Det har polisen fått in i amnestin

Under en dryg månad har man kunnat lämna över explosiva föremål till polisen, utan att riskera åtal. I Östergötland har 40 föremål tagits om hand – varav en handfull med hjälp av nationella bombskyddet.

21 november 2018 06:00

Efter att tidigare ha haft ett antal vapenamnestier, pågår nu sedan den 15 oktober polisens allra första amnesti för explosiva föremål. Amnestin innebär att personer som av någon anledning har den här typen av saker i sin ägo kan anmäla det till polisen – utan att göra sig skyldiga till brott. Uppgifter går även att lämna anonymt.

Under den första månaden för amnestin, från den 15 oktober fram till den 16 november, fick polisen i Östergötland in totalt 40 sådana ärenden. Av dem kom 25 från Norrköping,  men vad den överrepresentationen beror på vet man ännu inte, förklarar Eva Johansson, ansvarig för amnestin på polisen i Östergötland.

– Vi får titta på om de bara är mer benägna att ringa eller om det faktiskt funnits mer sprängmedel i Norrköping, säger hon.

Till skillnad från hur det gick till vid vapenamnestierna ska man inte själv traska in på polisstationen med en låda dynamit, för det skulle tvinga fram en evakuering av lokalerna.

– Det har allmänheten hörsammat. Vi har inte behövt evakuera någon reception eller något polishus, så det är vi tacksamma för. En eloge där till allmänheten som ringer in och låter oss ta hand om det, säger hon.

Och vissa föremål är rentav så farliga att inte ens polispatrullerna kan ta hand om dem. I de fallen måste det nationella bombskyddet kallas in, vilket skett vid en handfull tillfällen i Östergötland, berättar Eva Johansson.

– Då kan det gälla elsprängpatroner, för de får inte vi röra. De kan antändas bara med statisk elektricitet.

Ett annat exempel är dynamit som drabbats av någon form av miljöpåverkan, som en fuktskada. Det gör dynamiten instabil, och farlig att hantera.

– Är den miljöpåverkad får man aldrig röra den. Ring bara så tar vi det därifrån.

Än så länge har inget oväntat kommit in genom amnestin, utan framförallt rör det sig om den typ av föremål som polisen hade väntat sig, enligt Eva Johansson: Ammunition, tändhattar och gammal dynamit

Och även om syftet med amnestin är att minska tillgången till explosiva varor bland kriminella kretsar, har det så här långt inte lämnats över några handgranater till polisen.

Har ni åstadkommit syftet med amnestin, hittills?

– Det är lite svårt att analysera det än, vi är halvvägs in i amnestin nu. Och vi tittar ju mest på Östergötland, och det här är en nationell amnesti. Det vi ser nu är kanske inte att det är från kriminella kretsar, men även om det är dynamit som ligger i en gammal lada så vet man ju aldrig vem som snubblar över det. Så visst är det bra att det kommer bort.

Amnestin

Den pågående amnestin gäller explosiva föremål. Det kan till exempel handla om handgranater, sprängämnen, tändmedel, krut och pyrotekniska artiklar som fyrverkerier och så kallade bengaler.

Ring 114 14 så skickas en polispatrull för att bedöma om varan kan tas om hand direkt eller om det nationella bombskyddet måste komma till platsen.

Den som frivilligt kontaktar polisen har rätt att vara anonym.

Amnestin innebär att den som hanterar explosiva varor utan att ha rätt till det inte ska dömas till ansvar om man kontaktar polismyndigheten och lämnar de uppgifter som behövs för att myndigheten ska kunna omhänderta varan. För att få ansvarsfrihet krävs att Polismyndigheten har tagit om hand om den explosiva varan.

Amnestin avslutas 11 januari 2019.

Källa: Polisen.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Lindahl, Linda Månzén