Företag tog betalt för att anställa

Flera tusen kronor i mutor. Det är priset för att få ett jobb på bemanningsjätten Logent. Det visar uppgifter som NT har tagit del av.

26 november 2013 15:54

Logent är en stor spelare inom bemanningsbranschen med ungefär 3 000 anställda i Sverige och Norge. Flera hundra av dessa jobbar i Norrköping. Enligt flera källor som NT har talat med finns en kultur inom företaget i Norrköping som godkänner att man kliver över gränsen för vad som är lagligt. Ett par tusen kronor för ett vikariat. Och några tusen kronor till för en fast anställning är summor som vi definitivt har fått bekräftade. Men femsiffriga belopp ska också ha förekommit.

– Jag känner till flera som har betalat pengar för att få bättre arbetsuppgifter eller för att få fast jobb. Men det är väl klart att ingen skulle erkänna det. Företaget skyddar också den som tagit mot pengarna och straffar den som påpekar problemet, säger en person som NT talat med.

– Jag har aldrig sett någon ta emot pengar. Men det snackas om det och jag vet att folk har fått bättre jobb utan att man riktigt kan förstå hur det har gått till, säger en annan person som NT har talat med.

Enligt Mats Andersson på Transportarbetareförbundet har rykten om bestickning funnits under det senaste året. Med tiden har ryktena blivit fler och starkare. För ungefär en månad sedan informerade man företaget om vad man hört.

– De blev mycket förvånade och sa att något sånt här inte ska få förekomma och lovade att undersöka saken.

Hur ser du på trovärdigheten i ryktena?

– Det är som sagt många rykten. Men skulle det vara någon som kliver fram offentligt så skulle vi driva frågan. Det är oacceptabelt med mutor, säger Mats Andersson.

Logent lyfts fram som ett företag som ökat sina vinster mycket under de senaste åren. En del talar för att kulturen är lokalt knuten till Norrköping. Att högre chefer inte vet om vad som pågår.

– Men jag vet att det varit folk här från huvudkontoret som har skyddat den som tagit emot mutor, säger en person.

Från näringslivet intresseorganisationer har man ingen dokumentation om något liknande. Det är ett blankt blad och man ser väldigt allvarligt på uppgifterna.

– Görs ingen polisanmälan så kan det ändå finnas anledning att inleda en undersökning. Vi skulle vilja se hur utbrett det här kan vara i Sverige, säger Helena Sundén, generalsekreterare i Institutet Mot Mutor. En ideell organisation inom näringslivet som jobbar mot korruption.

Från myndighetshåll är förvåningen lika stor. Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har aldrig sett företeelsen.

– Jag frågade en av våra utredare som utreder bland annat ekonomisk brottslighet. Hon säger att hon aldrig hört talas om det. Men det är ett intressant spår, svarar Monica Landergård, pressekreterare på Brottsförebyggande Rådet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!