Var ensam i hägnet - skulle socialisera vargarna

Den unga djurskötare som på söndagen dödades av vargar på Kolmårdens djurpark befann sig ensam i hägnet för att öva och leka med vargarna - för att de skulle socialiseras.

17 juni 2012 16:52

Vid 16-tiden på söndagen höll Mats Olsson, Kolmårdens djurparks vd, och Mats Höggren, zoologisk chef, en presskonferens på djurparken för att informera om vad som hänt.

De berättade att den djurvårdare som omkommit var en ung kvinna som gått in ensam till vargarna på söndagsförmiddagen för att leka med dem och ha övningar, så kallad socialisering. När det blev tyst från henne på kommunikationsradion reagerade de andra djurvårdarna och gick till hägnet där åtta 3-årsvargar hölls. De såg då kvinnan ligga livlös i hägnet och gick inte in. Ambulans, räddningstjänst och polis kallades till platsen.

Räddningstjänsten säger till NT att när de kom fram till hägnet tvingades de bilda ett mänskligt drev för att ens komma fram till djurskötaren

- Vi hade en person som stod redo med vapen om det skulle komma en ny attack, säger Jan Tengeborg, inre befäl på räddningstjänsten.

Aktionen lyckades och inga djur behövde skjutas, men läget var akut när de väl nådde fram till kvinnan.

- Hon var mycket illa tilltygad när vi kom fram till henne och enligt den information jag har fått avled hon redan på platsen, säger Jan Tengeborg.

Kvinnans anhöriga är underrättade och Kolmårdens djurpark har haft krismöte med personalen.

Hägnet där olyckan inträffade har spärrats av och är stängt för besökare. Händelsen rubriceras som en arbetsplatsolycka och nu ska en utredning och en teknisk undersökning av platsen göras.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!