Räddningstjänsten fruktade ny attack

Räddningsinsatsen tvingades att bilda ett mänskligt drev för att ens komma fram till den skötare som hade attackerats av vargar på Kolmårdens djurpark.

17 juni 2012 15:43

- Vi hade en person som stod redo med vapen om det skulle komma en ny attack, säger Jan Tengeborg, inre befäl på Räddningstjänsten.

De fick larmet från djurparken vid 11-tiden på söndagsförmiddagen och fick då uppgiften att åka dit i väntan på ambulans.

Ilsken vargflock
- När vi kommer fram till varghägnet möts vi av personal på Kolmården som har blivit vittnen till attacken.

- Så vår första uppgift blir att ta hand om dem, säger Jan Tengeborg.

Efter att polis och ambulans kommit till platsen lyckades man organisera ett drev för att kunna ta sig förbi den ilskna vargflocken och fram den skadade skötaren.

Ett mänskligt drev
- Vi skapade ett mänskligt drev och tvingade tillbaka vargflocken.

- Samtidigt hade vi en person som stod redo med vapen, färdigpositionerad för att skjuta om det skulle komma en ny attack, säger Jan Tengeborg.

"Mycket illa tilltygad"
Aktionen lyckades och inga djur behövde skjutas, men läget var akut när man väl nådde fram till kvinnan.

- Hon var mycket illa tilltygad när vi kom fram till henne och enligt den information jag har fått avled hon redan på platsen, säger Jan Tengeborg.

Kvinnan fördes bort med ambulans, men arbetet fortsatte på djurparken.

- Vi blev kvar där ett tag för att ta hand om personalen. Sen har också Kolmården startat ett eget kristeam för att ta hand om sina anställda, säger Jan Tengeborg.

"Lite kaotiskt"
Hur mår er personal nu?

- De är just nu på stationen i Krokek och vill vara där ett tag. Det har varit lite kaotiskt och de vill avvakta lite och hinna landa. Det var väldigt uppslitande att komma dit under de omständigheterna, säger Jan Tengeborg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!