Hotade SD-politiker vittnade i rätten

När två företrädare för Sverigedemokraterna besökte Birgittaskolan i Linköping utbröt tumult. På torsdagen ställdes en 20-årig man inför rätta för att ha hotat och ofredat politikerna.

1 september 2011 19:47

Den 5 maj förra året var Markus Wiechel, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland, och Jonas Andersson, numera ordförande för partiets ungdomsavdelning i Östergötland, inbjudna till Birgittaskolan för att informera en grupp elever om sin politik. När lektionen just tagit slut rusade en 20-årig elev in i klassrummet och ifrågasatte vad politikerna gjorde där.

- Han smällde upp dörren ganska brutalt. Det var en aggressiv ton från första sekund, sade Jonas Andersson när han vittnade i tingsrätten.

"Stirrade"

20-åringen ska, enligt åklagaren, ha skrikit att de bägge besökarna var "nazister" och att de skulle försvinna från hans skola. Han ska också ha höjt sin hand som till slag.

- Jag var övertygad om att den här killen inte var att leka med. Han stirrade på mig som en psykopat, sade Markus Wiechel.

Enligt de två Sverigedemokraterna ska även 20-åringen ha knuffat på dem upprepade gånger under det utdragna händelseförloppet.

Vittne såg inte

En reporter från TV4 fanns på plats för att bevaka politikernas besök och lyckades filma delar av händelseförloppet. Men till skillnad från de två brottsoffren såg reportern aldrig 20-åringen utdela några knuffar.

20-åringen medgav under rättegången att han hade tagit kontakt med Sverigedemokraterna - men inte för att ofreda och hota dem.

- Jag var inte där för att bråka, jag var där för att ifrågasätta deras åsikter. De delar tankar med Anders Brevik.

20-åringen sade sig ha förståelse för att politikerna kan ha uppfattat situationen som hotfull.

Konsekvenser

Både Markus Wiechel och Jonas Andersson vittnade om att händelsen på Birgittaskolan fått konsekvenser för deras politiska arbete.

- Man drar sig för att dela ut flygblad på stan, sade Andersson.

Tingsrätten meddelar dom den 15 september.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!