Kvartett tros ha lurat F-kassan på miljonbelopp

Polisen är i färd med att nysta upp en bedrägerihärva som kan ha kostat försäkringskassan över tio miljoner kronor. Under sex års tid ska en 47-årig man på falska grunder ha fått personlig assistans dygnet runt. Fyra personer har nu begärts häktade.

10 juni 2011 08:00

I mars i år vände sig försäkringskassan i Östergötland till polisen med en skrivelse som innehöll misstankar om att en 47-årig man fått rätt till personlig assistans trots att han inte haft behov av det.

Mannen, som är skriven på en ort i västra Östergötland, hävdar att han efter en trafikolycka i början på 2000-talet drabbades av en pisksnärtskada som gjorde honom invalidiserad och rullstolsburen. Detta ska han ha kunnat styrka med läkarintyg.

Sedan 2005 har försäkringskassan i Östergötland betalat ut ersättning till åtminstone tre personliga assistenter som avlönats för att hjälpa mannen dygnet runt. 47-åringen ska även ha fått hjälp när han halvårsvis har vistats i Kalifornien.

Två av de tre assistenterna, 34 och 53 år gamla, är bröder till 47-åringen. Den tredje assistenten, en 25-årig kvinna, är sambo med 47-åringen. Det som gjorde att försäkringskassan fattade misstankar är att bröderna bor i en helt annan del av landet än 47-åringen.

Hemlig spaning
I hemlighet drog polisen i gång en omfattande spaningsinsats för att utröna om 47-åringen verkligen är så funktionshindrad som han gett sken av. Polisens spanare ska i smyg ha filmat mannen när han - till fots - rör sig fullständigt obehindrat.

- Vi har filmer som visar att han har god rörelseförmåga. Han kan gå utan problem, hävdar jag, säger kammaråklagare Eva Kokkonen, som leder utredningen.

I tisdags valde polisen att slå till i en samordnad aktion som involverade flera polismyndigheter. 47-åringen och hans sambo greps på Gotland, där de sedan en tid bor. 34-åringen och 53-åringen greps i en ort i Västsverige.

De fyra anhållna personerna, som misstänks för grovt bedrägeri, begärdes sent på torsdagen häktade vid Linköpings tingsrätt. Häktningsförhandlingarna kommer att hållas bakom stängda dörrar i dag, fredag.

Kan växa
Enligt Eva Kokkonen kan utredningen komma att växa. Fler personer som arbetat som personliga assistenter åt 47-åringen ska sannolikt delges misstanke om brott.

Hur stora belopp kan försäkringskassan ha blivit lurad på?

- Det handlar om mycket, mycket stora summor. Det rör sig om över tio miljoner kronor. Lyckas vi leda det här i bevis är det alldeles förskräckligt, tycker jag, säger Eva Kokkonen.

<p>16 miljarder per &aring;r</p>

Enligt uppskattningar som Försäkringskassan gjort betalas årligen drygt 16 miljarder kronor ut på felaktiga grunder. När det gäller assistansersättning uppgår de felaktiga utbetalningarna till 1,7 miljarder kronor årligen. Var tionde krona som betalas ut i assistansersättning anses

vara felaktig. En tredjedel av de felaktiga utbetalningarna anses beror på medvetna fel från allmänheten. Polisen i Västsverige har under de senaste åren utrett flera fall av uppmärksammade bedrägerier där assistansersättning betalats ut till personer som inte är funktionshindrade. I mars förra året dömde tingsrätten en man i Halland till fyra års fängelse för att ha lurat Försäkringskassan på närmare 8 miljoner kronor.

Källa: Försäkringskassan, Hallands Nyheter

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist/corren