Göran Hägglund mer populär än partiet

Om KD ska kunna nå framgång så behöver partiet tänka nytt. Det är en "sanning" som lanserats. NT gav sig ut på spaning efter rörelsens vilja att förändras när partiet samlade sina styrkor i Norrköping under helgen.

29 januari 2011 14:41

Drygt 1 000 personer samlades för Kristdemokraternas kommun- och landstingspolitiska dagar i Norrköping. Temat var Ett mänskligare Sverige. Men i kulisserna och runt fikaborden i Louis De Geer diskuterades också hur partiet ska kunna förändras. Efter det dåliga valet finns det revanschlusta.

- Vi måste ställa oss frågan vad det är som skulle saknas om vi inte fanns i politiken. Vi har viktiga värdegrunder, som familjepolitiken, som andra partier inte har. Vi måste bli tydligare och lyfta det här ännu mer, säger Sofie Drake, kristdemokrat från Finspång.

På sina håll har Göran Hägglund ifrågasatts som partiledare. Exempelvis har partidistriktet i Uppsala gått ut och officiellt nominerat Mats Odell som motkandidat inför KD:s riksting i juni i år. Men är Mats Odell den förändring som partiet behöver?

Få som NT har talat med tycks vara av den uppfattningen. Göran Hägglund uppfattas som mer populär än partiet. En vanlig åsikt är att det kanske är andra saker än partiledarbyte som behöver diskuteras.

Robin Paulonen, KDU-are från Örnsköldsvik, har varit med i ungdomsförbundet ett knappt år, men tycker att det finns saker som behöver förändras, eller snarare förnyas.

- Vi måste visa att vi inte är ett parti som inte kan hantera exempelvis hbtq-frågor. Det är verkligen inte så att partiet är fullt av människor med fördomar. Det måste bli tydligt och vi måste våga ta debatten med de få som har fördomar i partiet. De har fått för stort utrymme, säger han.

 

Fotnot: Hbtq betyder homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer. Det senare kan lite förenklat sägas vara ett förhållningsätt som kritiserar heteronormen.

Läs mer i lördagens tidning

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga