De första får återvända hem till Wuhan

Wuhan i Kina öppnas långsamt för omvärlden.

Coronakrisens först drabbade stad tar inledande stapplande stegen till en eventuell normalitet. Tågen anländer åter till Wuhans centralstation.

29 mars 2020 17:04
Jag tror att återgången till arbete tyder på en sorts hopp. Det visar åtminstone att Kina är segerrikt i kampen mot coronaviruset, säger 35-årige Zhan Yulun.

Zhan kunde återvända till Wuhan i helgen för att återgå till sitt arbete

Staden och regionen har varit avstängd, isolerad, i omkring två månader. Det försiktiga öppnandet av tåg- och tunnelbanestationer, och tillåtandet av vissa inresor, visar på en vändpunkt i kampen mot coronaviruset.

Osäkerheten i staden med elva miljoner invånare är fortsatt stor, personal på allmänna platser bär ansiktsmasker och skyddsdräkter. De flesta butikerna är fortsatt stängda, klargula cementblock avgränsar områden och resenärer påminns om tvånget att använda hälsokoden i mobiltelefonen för att resa kommunalt.

Ingen i Wuhan får ännu lämna staden, inte förrän den 8 april väntas de skapade gränserna som isolerat staden öppnas för utresa igen.

Det senaste bekräftade lokalt smittade virusfallet i Wuhan var förra måndagen. Hittills har omkring 81 400 smittfall bekräftats officiellt i Kina, med nära 3 300 dödsfall som följd.

Det gör mig mycket lycklig att se min familj igen, säger Guo Liankai, 19-årig student vars vistelse i Shanghai blev två månader längre än planerat och som möts på stationen av de närmaste.
Vi vill kramas, men kan inte, vi lever i en speciell tid.
Fakta: Wuhan

Wuhan är provinshuvudstad i Hubei och Kinas tredje största stad.

Staden hade 2010 omkring 7,5 miljoner invånare.

Wuhan är ett av Kinas viktigaste handels- och industricentrum, med bland annat stålindustrier, maskinindustrier samt kemiska industrier och livsmedelsindustrier.

Staden är en viktig transportknut och har Kinas största flodhamn.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters