Bygget av Hörsalstrappan startar efter sommaren

Arbetet med att bygga den nya trappan i hörnet på Hörsalsparken har stått still sedan förra året. Oväntade arkeologiska lämningar gjorde att Länsstyrelsen fick avbryta, men i augusti ska man börja bygga igen.

3 juli 2014 02:00

I samband med byggstarten av trappan i Hörsalsparken stötte man på lämningar efter flera gamla murar. Trots att man väntade sig arkeologiska fynd var dessa murar en smula överraskande och kastade nytt ljus över platsens historia. Det gjorde att Länsstyrelsen stoppade arbetet i höstas.

– Även om det inte hänt någonting på plats rent fysiskt så har vi träffats och pratat om hur man ska gå vidare med arbetet och hur man ska visa lämningarna, säger Bertha Ekstrand Amaya, som är antikvarie på Länsstyrelsen i Östergötland.

Även Cecilia Österholm som är landskapsarkitekt i Norrköpings kommun berättar att våren innehållit många möten.

– Vi har lagt upp en plan för de olika arbetsmomenten och pekat ut de moment som är känsliga för murarna.

Byggandet ska enligt beräkningarna sätta igång i slutet av augusti. Förhoppningen är att det ska bli klart under hösten.

– Det bör ta cirka tre månader att färdigställa men om vintervädret kommer tidigt är det inte säkert att vi blir klara före årsskiftet, säger Cecilia Österholm.

Man har också tagit fram ett förslag till hur trappan ska se ut så att de gamla murarna kan synas för allmänheten. Enligt en skiss kommer murarna att synas under trappen, som kommer byggas på ett luftigt sätt med pålar undertill.

– Tanken är att murarna ska bevaras som de är, säger Bertha Ekstrand Amaya på Länsstyrelsen.

Vid byggstarten larmade Länsstyrelsen om att en av murarna påverkats av förberedelserna till byggnadsarbetet. Enligt Bertha Ekstrand Amaya är det inga stora delar som förstörts utan enstaka stenar som försvunnit.

– Det är inte bra, men jag tror att det går att återställa på ett bra sätt, säger hon.

I februari i år beräknades byggstoppet ha kostat 2,5 miljoner kronor extra. Enligt projektsamordnaren Göran Dahlberg har det inte tillkommit några fler extrakostnader under våren.

– Inte vad vi kan se just nu, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Strindvall