Busch Thor: Därför lyfter KD

I valspurtens slutskede har utdömda Kristdemokraterna plötsligt fått medvind i opinionen.

Valrörelsen har gjort att vi fått lov att prata om något annat än opinionssiffror, säger partiledare Ebba Busch Thor.

5 september 2018 14:52
Människor har hört att vi är en röst för verkligheten. De brister som finns inom sjukvården, äldreomsorgen, tryggheten och polisen – man känner igen sig i det, och man hör också att vi är en garant för en ny regering och för reformer som kan fixa, inte alla problem, men göra stor skillnad, säger Busch Thor när hon valspurtar på Stureplan i Stockholm.

Länge såg Kristdemokraterna ut att vara på väg att åka ur riksdagen. Men två färska opinionsmätningar visar ett tydligt uppsving för Ebba Busch Thors parti.

Mer än stödröster

I senaste Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för SR Ekot , får Kristdemokraterna 5,7 procent. Och i DN/Ipsos senaste förtroendemätning avseende partiledarna är Ebba Busch Thor kometen, med ett förtroende som ökat från 19 procent till 29 procent. Siffrorna är de högsta för partiet sedan Alf Svenssons dagar i början av 2000-talet.

Det märks på människors engagemang. Det hör av sig människor i alla olika åldrar, från alla delar av samhället och det är väldigt högt tryck på torgmötena vi haft runt om i landet, säger Ebba Busch Thor.

Hon pratar om ett "låst läge" tidigare där hon "bara fick prata opinionssiffror". Nu får politiken ta plats.

TT: Handlar det om mer än stödröster, tror du?

Det är min bestämda uppfattning att det gör det och det är också många människor som säger det att i år röstar jag på er på riktigt, för jag tycker att ni är överlägset bäst och det är klart att det värmer extra, säger Ebba Busch Thor.

"En stark kvinna"

I publiken på Stureplan står Wilma Malmborg och Saga Rosell från Järfälla, 18 respektive 17 år.

Det är bara Ebba, det är hon som gjort allting, säger Wilma Malmborg om uppsvinget i opinionen.

Båda tror att folk i valrörelsens slutskede börjat lyssna mer på vad de olika partierna står för, och att det kan ha gynnat KD.

Jag tycker att det är jättebra att hon är en stark kvinna som står starkt för vad hon tror på i politiken. Hon lyfter Kristdemokraterna på ett sätt som tidigare ledare inte lyckats göra enligt min uppfattning, säger Saga Rosell.
Fakta: Valresultat för KD

2002: 9,1 procent

2006: 6,6 procent

2010: 5,6 procent

2014: 4,6 procent

Källa: val.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!