Saudiarabien ska ha varit intresserat av att gå in med minst en miljard USA-dollar i Bransons företag Virgin, som planerar "charterresor" ut i rymden. Och Branson har tidigare tackat ja till att delta i planerade gigantiska satsningar på internationell turism längs Saudiarabiens vackra kust längs Röda havet.

Men nu säger Branson att om misstankarna Turkiet framfört, att Khashoggi mördats av den saudiska regimen, stämmer så vill eller vågar han inte ha med landet att göra.

"Om detta visar sig sant skulle det klart och tydligt förändra möjligheten för alla i västvärlden att ha affärer ihop med den saudiska regeringen", skriver Branson i en kommuniké på virgin.com.

I väntan på klarhet avbryter Branson alla kontakter.

Många andra västerlänningar går enligt nyhetsbyrån Reuters i liknande funderingar, men Branson är den förste på denna höga nivå som markerar så tydligt efter Khashoggis försvinnande i samband med ett besök på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i förra veckan.

Saudiarabien har liksom Norge en jättelik statlig fond, baserad på oljeintäkter, som letar investeringsobjekt världen över. Nyligen har den också varit aktuell som delägare i elbils- och batteritillverkaren Tesla, men där sade vd Elon Musk av andra skäl nej till vidare samarbete.

Fonden har dock köpt in sig med en miljard dollar i Lucid, en ny elbilssatsning i USA.