Flera australiska delstater brandhärjade

Terrängbränderna i Australien fortsätter härja, och katastrofvarningar har utfärdats på flera ställen i landet.

Höga temperaturer och kraftiga vindar försvårar läget i delstaterna South Australia, Victoria och New South Wales.

21 november 2019 04:18

Landets folkrikaste stad Sydney, i delstaten New South Wales, var på torsdagen åter insvept i brandrök och myndigheterna varnar för farligt dålig luftkvalitet. Den här gången tror man att röken kan bli kvar i några dagar.

Barn, äldre och människor med andningssvårigheter uppmanas att ta det försiktigt och att stanna inomhus.

Om man får symtom och de inte blir bättre med ens vanliga mediciner bör man söka läkarhjälp och i en nödsituation ska man ringa nödnumret, säger Richard Broome vid New South Wales hälsodepartement till SBS News.

Fortfarande härjar omkring 50 bränder i delstaten.

"Code Red"

I delar av delstaten Victoria har den högsta varningen, "Code Red", utfärdats. I flera mindre samhällen i Victoria har invånarna fått veta att det är för sent att försöka ta sig därifrån.

"Det är för sent att lämna. Det säkraste alternativet är att ta skydd inomhus omedelbart. Sätt er inte i bilen och kör. Det är säkrare att stanna där man är" säger myndigheterna enligt SBS News.

Personer med andningssvårigheter får rådet att stanna inomhus eftersom brandröken i kombination med höga pollenhalter och starka vindar kan orsaka stora besvär. 2016 omkom tio personer och flera tusen behövde läkarvård i Victoria till följd av andningssvårigheter orsakade av liknande förhållanden som nu, enligt Australiens astmaförbund.

Farligt för astmatiker

Människor måste inte befinna sig direkt i ett brandområde för att lungorna ska påverkas av röken. Varhelst röken är synlig finns ett hot för de med astma, säger astmaförbundets ordförande Siobhan Brophy, enligt SBS News.

I granndelstaten South Australia har hela samhället Edithburgh fått evakueras, och över 30 personer har skadats. Enligt den lokala polisen ska det värsta vara över, men omkring 4 500 hektar mark har redan brunnit i South Australia.

Även i delstaten Tasmanien gör kombinationen hårda vindar och höga temperaturer att man befarar extrem brandrisk på flera ställen. Och norrut, i Queensland, rasar fortfarande flera stora bränder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!