Kopparstöld kan ha orsakat tågstoppet

Stoppade all tågtrafik. Nu rullar trafiken igen men med vissa förseningar.

27 maj 2014 06:59

Branden vid Mjölby station som på tisdagsförmiddagen stoppade all tågtrafik förbi stationsområdet kan ha orsakats av en kopparstöld.
Vid 06.30-tiden upptäcktes en brand i en kabelgrav 30 meter söder om stationshuset i Mjölby.

- Vi trodde först att det bara var en gräsbrand, men upptäckte strax att det brann även i en kabelgrav där det troligen blev någon form av överslag eller kortslutning, säger Mikael Adolfsson insatsledare på Räddningstjänsten i Mjölby.

 

Både räddningstjänsten och Trafikverket har haft reparatörer på plats. De senare har uppmärksammat att en mindre mängd koppar har stulits ur två elskåp på stationsområdet.

- Det är inga stora mängder, men tillräckligt för att åstadkomma en kortslutning som startat en brand, säger Monica Näslund, presskommunikatör vid Trafikverket som varit i kontakt med tekniker på plats i Mjölby.

En liten mängd koppar, men stora konsekvenser för tågtrafiken som stod still långt in på förmiddagen. Branden påverkade framkomligheten för pendeltåg till och från Mjölby, men också fjärrtågen mellan Stockholm och Malmö förbi Mjölby. Vissa tåg leddes om, andra vände på stationerna i Mantorp och Boxholm. För resenärer mellan Stockholm och Malmö ersatte buss mellan Linköping och Boxholm.

 

Först vid elvatiden på förmiddagen kunde tågen börja rulla igen, dock med vissa förseningar. Östgötapendeln körs med förseningar på sträckan Norrköping-Boxholm-Norrköping och Boxholm-Nässjö-Boxholm. Buss ersatte på sträckan Mjölby-Motala-Mjölby och dessutom leddes godstrafiken om.

Kopparstölden är ännu så länge inget polisärende:

- Inte i nuläget. Finns det ingen anmälan så är det inget ärende. Men det kan bli, säger polisens presstalesman Fredrik Kliman.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT/Corren