Brand i Skäggetorps fritidsgård

Fritidsgården Allaktivitetshuset i Skäggetorp har förstörts i en våldsam brand. Polisen misstäker att branden är anlagd.

13 juli 2014 05:31

Klockan 05.01 på söndagsmorgonen larmades polis till Allaktivitetshuset i Skäggetorp sedan man fått ett inbrottslarm. Väl på plats kunde polispatrullen konstatera att flera fönster var krossade och att det brann på flera platser inne i huset.

Polismännen lyckades inte hindra branden som spred sig fort.

- Det är en fullt utvecklad brand, patrullen som var först på plats försökte göra vad de kunde med brandsläckare men det hjälpte inte mycket, säger Ronnie Dahlqvist, vakthavande polisbefäl.

Räddningstjänstens rökdykare sökte igenom byggnaden för att se om någon befann sig i lokalerna. Det verkar dock som att ingen har kommit till skada.

- Hade det varit någon inne i byggnaden hade vi fått besked om det, säger Lars-Göran Nilsryd på polisen i Östergötland.

Branden utvecklades på morgonen till en vindsbrand med mycket kraftig rökutveckling som följd.

Tre brandstationer med 18 man deltog i släckningsarbetet. Tidigt på förmiddagen kunde räddningstjänsten konstatera att huset inte gick att rädda.

- Vi håller på för fullt med eftersläckning. Halva huset har rasat in, säger Allan Nautras, inre befäl vid räddningstjänsten Östra i Linköping.

Är det totalskada på huset?

- Ja, det är det.

Räddningstjänsten riktade på förmiddagen en fortsatt uppmaning till boende i Skäggetorp att hålla fönster och dörrar stängda.

- Det är fortfarande rökigt, det är lika bra att de har stängt fönster och dörrar, säger Allan Nautras.

Eftersläckningsarbetet väntas pågå under söndagen.

- Det kommer att ta ett antal timmar till.

Det finns enligt räddningstjänsten ingen risk för att branden sprider sig i området.

Polisen misstänker att branden är anlagd och tror även att det var de som tände eld som larmade polisen.

- Det är fullständigt vansinne. De har ingen aning om någon befann sig i byggnaden när de tände eld. Det är ju en fritidsgård, det kan vara personer som sov över där, säger Ronnie Dahlqvist.

Polisen har upprättat en anmälan om mordbrand och området kommer att spärras av för en teknisk undersökning. Polisen uppmanar den som har uppgifter om branden eller har sett något att kontakta polisen.

Skäggetorp är svårt härjat av flera anlagda bränder i sommar. Branden i Allaktivitetshuset har fått flera kommunpolitiker att reagera.

"Blir bedrövad, ledsen och riktigt arg. Allaktivitetshuset har varit och är en viktig mötesplats för ungdomar i stadsdelen. Här ordnas det många riktigt bra aktiviteter för ungdomarna i Skäggetorp", skriver kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) på Facebook.

"Så oerhört tragiskt, har inga andra ord just nu", skriver Ann-Cathrine Hjert (M), borgmästare i Linköping, på Facebook.

"Branden i Allaktivitetshuset, anlagd eller ej, slår mot en av våra viktigaste och bästa verksamheter för ungdomar", skriver kommunalrådet Christian Gustavsson (M) på Twitter.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adrian Cederqvist / Ola Fagerberg (Corren)