Bostadspriserna går upp – och ner

Villapriserna i Östergötland går upp medan bostadsrätterna tappar en aning. Det visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

5 april 2019 06:00

Snittpriset för de östgötska villor som sålts under årets första kvartal låg 3 procent högre än motsvarande kvartal i fjol. Även om man jämför med det sista kvartalet 2018 så har villapriserna gått upp med 3 procent.

I mars kostade en genomsnittlig villa i Östergötland 2,9 miljoner kronor. Det är 300 000 kronor mindre än genomsnittet för hela Sverige.

Östergötlands dyraste villor ligger i Linköping. Där kostar de i genomsnitt drygt 3,8 miljoner kronor, medan husen i Norrköping säljs för 600 000 kronor mindre. I Mjölby kostar villorna i snitt 2,4 miljoner och i Motala 2,2 miljoner. I övriga kommuner har så få affärer gjorts att statistiken är alltför osäker.

De östgötska bostadsrätterna har i år kostat 1 procent mindre än under det sista kvartalet 2018. Jämför man med priserna för ett år sedan är de i stort sett oförändrade.

Per kvadratmeter kostar en östgötsk bostadsrätt i snitt 24 800 kronor. Dyrast är de i Linköping, 30 300 kronor per kvadratmeter, följt av Norrköping, 24 600 kronor. I Mjölby och Motala ligger kvadratmeterpriset på drygt 14 000 kronor.

I riket är snittpriset för bostadsrätter 36 900 kronor kvadratmetern och allra dyrast är lägenheterna förstås i centrala Stockholm: 85 700 kronor per kvadratmeter.

På riksnivå är priserna för både villor och bostadsrätter oförändrade jämfört med för ett år sedan.

Siffror från bostadssajten Booli visar att utbudet av både villor och lägenheter i mars var det största på flera år. Enligt Matilda Adelborg på Booli kan det höga utbudet ha en koppling till nyproduktionsmarknaden.

– Om vi följer samma trend som bostadsåret brukar följa kommer vi troligtvis se ett rekordhögt utbud efter påsk, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin